Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică de pe un submarin

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, iscând nemulţumirea ţării vecine. Este cel mai recent dintr-o serie de teste de rachete efectuate de statul comunist izolat, teste care sfidează mai multe rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2016

Phenianul a lansat racheta miercuri dimineaţa, în jurul orei locale 5:30 a.m. (2030 UTC), în apropierea oraşului de coastă Sinpo, unde imaginile de satelit arată că se află localizată o bază pentru submarine, a declarat pentru Reuters un oficial al Statului Major General al Coreei de Sud.

Lansarea a avut loc la doar două zile după ce Coreea de Sud şi SUA au lansat un exerciţiu militar comun anual pe teritoriul sud-coreean. Phenianul condamnă exerciţiul, îl consideră ca fiind o pregătire pentru o invazie şi, în mod tradiţional, ameninţă că va lua măsuri retaliatorii. Seul şi Washington susţin că exerciţiul are o natură defensivă.

O declaraţie a Statului Major General al armatei sud-coreene a susţinut că racheta, lansată în primele ore ale dimineţii de miercuri de pe un submarin în Marea Estică (Marea Japoniei), a zburat aproximativ 500 km – o îmbunătăţire substanţială faţă de testele similare din trecut.

Declaraţia a mai susţinut că testul de miercuri urmăreşte în mod clar să alimenteze tensiunile din regiune şi este o provocare serioasă la securitatea Peninsulei Coreene, precum şi o încălcare gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. “Vom răspunde puternic şi cu severitate oricărei provocări din partea Nordului”, potrivit declaraţiei.

Coreea de Nord a fost izolată şi mai mult după un test nuclear desfăşurat în luna ianuarie – cel de-al patrulea test al său – şi după lansarea unei rachete balistice de rază lungă în luna februarie, mişcări care au dus la înăsprirea sancţiunilor ONU.

O rachetă lansată în această lună a aterizat în sau în apropierea apelor controlate de Japonia.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au fost amplificate, de asemenea, şi de recenta dezertare a adjunctului ambasadorului nord-coreean din Londra şi fuga lui în Coreea de Sud, mişcare văzută ca o contralovitură stânjenitoare pentru regimul comunist al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor