Phenianul desfăşoară un nou test nuclear major. Regiunea fierbe
alte articole
Un seism de magnitudine 5,3 a fost detectat, vineri, în apropierea poligonului de testare nucleară nord-coreean Punggye-ri. Evenimentul indică faptul că energia degajată de explozie ar fi fost de aproximativ 10 kilotone, ceea ce ar demonstra că ar fi cel mai puternic test nuclear desfăşurat vreodată de Coreea de Nord. Acestea au loc în contextul în care ţara sărbătoreşte vineri Ziua Naţională - statul a fost înfiinţat în 1948.
Televiziunea de stat nord-coreeană a anunţat că a fost “detonat un foc nuclear” în timpul unei transmisiuni în direct, la scurt timp după ce preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye l-a criticat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru actul său de o “necugetare fanatică”. În timpul transmisiei, Phenianul a susţinut că ar putea acum să monteze focoase nucleare pe rachete balistice.
Cu doar câteva zile în urmă, Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice în mare, în timp ce liderii ţărilor din G20 au participat la un summitul în China. În ultimele câteva luni, Phenianul a fost condamnat de comunitatea internaţională pentru testele sale de rachete, precum şi pentru un alt test nuclear – cel de-al patrulea – din luna ianuarie. Acţiunile agresive recente ale Phenianului sunt considerate de analişti ca fiind un răspuns la decizia Coreei de Sud şi a Statelor Unite de a plasa sistemul american antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean.
În plus, Park a declarat că Phenianul a încălcat mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi că a provocat în mod direct comunitatea internaţională. Biroul său a anunţat că Park a discutat cu omologul ei american Barack Obama în timpul summitului din Laos.
Asia fierbe
Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că acest test nuclear “nu poate fi tolerat” şi că Japonia va protesta puternic împotriva acţiunilor nucleare ale Coreei de Nord, dacă testul va fi confirmat.
Secretarul şef al Cabinetului nipon, Yoshihide Suga, a declarat la o conferinţă de presă ţinută de urgenţă că guvernul ţării acţionează rapid pentru a aduna informaţii. Ministerul chinez al Protecţiei Mediului, între timp, a precizat că monitorizează nivelul radiaţiilor de-a lungul graniţei sale cu Nordul. Japonia a menţionat că a început, de asemenea, să colecteze mostre de aer.