Societatea civilă cere implicarea DNA în cazul Oprea. Generalul, acuzat de folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki şi Societatea Academică din România solicită DNA să cerceteze acuzele din presă privind folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere.
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.10.2015

"În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de Interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice", arată cele două ONG-uri, în cadrul unui comunicat de presă remis miercuri.

APADOR-CH şi SAR atrag atenţia că lipsa unor explicaţii publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului de la data accidentului nu a făcut decât să adâncească aceste suspiciuni.

"De asemenea, tot în presă au fost publicate susţinerile unor persoane, care s-au prezentat drept lucrători de poliţie care doresc să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu-şi pierde funcţia, potrivit cărora există practica de a se solicită şi dispune măsuri de escortare a autoturismului ministrului de Interne în mai toate deplasările pe care acesta le efectua, deci şi în cadrul deplasărilor în interes personal sau în interes profesional, dar care nu necesitau urgenţă", se mai arată în documentul citat.

Legea prevede că fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

"Ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că şi conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidenţa prevederilor acestui articol. Folosul necuvenit este costul operaţiunilor de însoţire", au adăugat ONG-urile

În funcţie de aceste considerente, organizaţiile semnatare solicită public DNA să se sesizeze din oficiu şi să înceapă investigaţiile cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire a autorităţii pentru obţinerea unor foloase necuvenite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor