Oprea se disculpă. "Am fost la instituţii ale statului român. Se va dovedi la Parchet"

Aflat în mijlocului unui scandal de proporţii care ridică multe semne de întrebare, Gabriel Oprea susţine că nu are nicio vină în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Şeful MAI le dă asigurări jurnaliştilor că a utilizat coloana oficială în interes de serviciu şi nu în interes personal cum se vehiculează în presă.

Întrebat care era urgenţa deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezenţa unui echipaj al Poliţiei Rutiere în coloana sa, Oprea a replicat, potrivit Mediafax:

"Urgenţa, este vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de Interne, sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Există un comunicat pe care l-a dat Poliţia, este o declaraţie pe care am făcut-o ieri, este o anchetă în curs şi conform legii nu avem voie să dăm date din dosar.

Ce pot să vă spun este că nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu şi se va dovedi acest lucru. Unde am fost se va dovedi la Parchet. Am fost la instituţii ale statului român. Nu am avut nicio zi de concediu în această perioadă şi am muncit foarte mult. Tragedia este că a murit un tânăr coleg care era la datorie. Se cercetează acest lucru."

Întrebat cu ce viteză se deplasa coloana sa oficială, Oprea a replicat: "Viteza o va stabili Parchetul. Nu avem voie, conform legii, să vorbim despre dosar".

Reprezentanţii MAI nu au trimis însă procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti care investighează moartea poliţistului Bogdan Gigină traseul coloanei oficiale din care făcea parte acesta în seara zilei de 20 octombrie, ci doar componenţa dispozitivului, în ciuda solicitărilor exprese din partea acestora, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Informaţia vine la o zi după ce vicepremierul afirma, în prima conferinţa de presă susţinută după tragedia în urma căreia Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa, că: "MAI şi structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate.

Cazul Bogdan Gigină

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă.

Iniţial, Politia Capitalei a comunicat că agentul era într-o misiune de fluidizare a traficului pentru ca, două zile mai târziu, după ce presa a vuit despre faptul că tânărul făcea parte dintr-o coloana care-l însoţea pe vicepremier de la restaurant spre casă, Poliţia să confirme că agentul făcea într-adevăr parte din dispozitivul lui Oprea.

Desigur, Poliţia a precizat că Gabriel Oprea beneficia de coloană "în condiţiile legii" şi se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente.

Pe de altă parte, mai mulţi poliţişti au declarat, sub protecţia anonimatului, că Gigină ar fi fost obligat să gonească la o viteză de peste 100 km la oră, că ABS-ul motocicletei nu funcţiona şi că oricum, regulamentele poliţiei rutiere interzic mersul cu motocicleta pe ploaie şi frig.

De asemenea, oamenii în uniformă au mai precizat că Oprea merge însoţit de coloană oficială (la care, potrivit legilor în vigoare la momentul producerii accidentului, nu are dreptul decât în situaţii excepţionale) şi la restaurant şi la tuns, şi la meci şi la mănăstire, practic peste tot, iar poliţiştii sunt obligaţi în mod constant să meargă cu viteze mult prea mari.

După moartea lui Bogdan, în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării au avut loc mai multe evenimente comemorative şi proteste. Duminică, în jur de 1500 de persoane i-au cerut demisia lui Oprea în faţa sediului MAI, luni, în faţa Guvernului a avut loc un nou protest iar jurnalistul Robert Veress a intrat în greva foamei şi a setei cerând demisia generalului, pe care îl acuză ca şi-a pierdut calitatea de om în momentul în care a lăsat în urmă un camarad

Pentru a afla mai multe despre controversele din jurul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, vă recomandăm articolul Cazul poliţistului care şi-a pierdut viaţa escortându-l pe Oprea. O înmormântare şi întrebări fără răspuns