Surse: Vicepremierul Oprea urmează să fie audiat în cazul morţii lui Bogdan Gigină

La mai mult de o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, procurorii ar urma sa îl cheme ŞI pe Gabriel Oprea la audieri.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Vicepremierul Gabriel Oprea urmează să fie audiat miercuri sau joi, în calitate de martor, în cazul morţii poliţistului care a murit deschizându-i coloana oficială, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Între timp, după ce ieri presa a vuit că surse judiciare citate de Mediafax au declarat că reprezentanţii MAI nu au trimis procurorilor care investighează moartea poliţistului Bogdan Gigină traseul coloanei oficiale din care făcea parte acesta, ci doar componenţa dispozitivului, astăzi acestă problema pare să se fi reglat.

Conform Gândul, procurorii ar fi primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei şi convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie, când a avut loc accidentul.

De asemenea, anchetatorii ar fi primit de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi datele solicitate privind legislaţia în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoţirea cu echipaj de poliţie a vicepremierului Gabriel Oprea şi traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie.

Zilele acestea, procurorii au audiat mai multe persoane, printre care consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului, poliţiştii din coloana oficială a ministrului Oprea şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe o şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă.

Iniţial, Politia Capitalei a comunicat că agentul era într-o misiune de fluidizare a traficului pentru ca, două zile mai târziu, după ce presa a vuit despre faptul că tânărul făcea parte dintr-o coloană care-l însoţea pe vicepremier de la restaurant spre casă, Poliţia a confirmat că agentul făcea într-adevăr parte din dispozitivul lui Oprea.

Desigur, Poliţia a precizat că Gabriel Oprea beneficia de coloană "în condiţiile legii" şi se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente.

Pe de altă parte, mai mulţi poliţişti au declarat, sub protecţia anonimatului, că Gigină ar fi fost obligat să gonească la o viteză de peste 100 km la oră, că ABS-ul motocicletei nu funcţiona şi că oricum, regulamentele poliţiei rutiere interzic mersul cu motocicleta pe ploaie şi frig. De asemenea, oamenii în uniformă au mai precizat că Oprea merge însoţit de coloană (la care, potrivit legilor în vigoare la momentul producerii accidentului, nu are dreptul decât în situaţii excepţionale) şi la restaurant şi la tuns, practic peste tot, iar poliţiştii sunt obligaţi în mod constant să meargă cu viteze mult prea mari.

După moartea lui Bogdan, în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării au avut loc mai multe evenimente comemorative şi proteste. Duminică, în jur de 1500 de persoane i-au cerut demisia lui Oprea în faţa sediului MAI, luni, în faţa Guvernului a avut loc un nou protest, iar jurnalistul Robert Veress a intrat în greva foamei şi a setei cerând demisia generalului, pe care îl acuză că şi-a pierdut calitatea de om în momentul în care a lăsat în urmă un camarad.

Pentru a afla mai multe despre controversele din jurul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, vă recomandăm articolul Cazul poliţistului care şi-a pierdut viaţa escortându-l pe Oprea. O înmormântare şi întrebări fără răspuns