Socialiştii Europeni ar putea muta congresul din septembrie, de la Bucureşti la Bruxelles, din cauza lipsei de credibilitate a premierului Ponta
alte articole
Partidul Socialist European (PSE) ar putea lua decizia de a muta la Bruxelles congresul care ar trebui să aibă loc la Bucureşti în perioada 18-29 septembrie, din cauza îngrijorărilor cu privire la credibilitatea primului ministru Victor Ponta, informează site-ul Euractiv.com.
Deşi nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens, surse din partid susţin că numai câţiva lideri ai partidelor afiliate PSE au confirmat prezenţa la congresul din Capitală, restul având reţineri la ideea de a fi găzduiţi de Victor Ponta, care din primăvară a avut un mandat foarte agitat.
În 2011, în momentul în care a fost luată decizia ca congresul socialiştilor europeni să fie organizat în Bucureşti, Victor Ponta se afla în Opoziţie. Luând în calcul faptul că în România urmează alegerile parlamentare din toamnă, reuniunea PSE avea drept scop consolidarea imaginii internaţionale a social-democraţilor dinainte de scrutin.
De când Victor Ponta a venit la putere, România a fost “măcinată” de conflicte politice care au fost în detrimentul imaginii ţării faţă de statele membre ale Uniunii Europene (UE), liderii europeni aducând o serie de critici la adresa tensiunilor politice de la noi, notează Euractiv.
Astfel, alianţa USL condusă de Victor Ponta a încercat să controleze Justiţia, Curtea Constituţională, Avocatul Poporului şi alte instituţii care asigură funcţionarea democratică a unui stat şi asupra mass-mediei. USL a fost acuzat de încălcarea mecanismelor care asigură statul de drept în România.
Alianţa lui Victor Ponta a încercat să preia controlul asupra sistemului judiciar, Curţii Constituţionale şi a mass-mediei, astfel încât USL a fost acuzat de afectarea echilibrului democratic în general, mai scrie Euractiv.
Deşi surse din PSE au afirmat că liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile ţări pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat ca Victor Ponta, există şi îngrijorarea ca acesta, dar şi partidul său, să nu fie afectaţi înaintea alegerilor parlamentare.
Victor Ponta, un test pentru socialiştii europeni
Prin indiferenţa cu care a reacţionat faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, premierul Victor Ponta va reprezenta un adevărat test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi în luna septembrie la un congres la Bucureşti, comentează Tom Gallagher pentru cotidianul "Financial Times" în ediţia electronică de joi.
Astfel, într-o scrisoare publicată recent de prestigioasa publicaţie, Tom Gallagher, profesor de politică la Universitatea britanică Bradford, a făcut mai multe aprecieri referitor la articolul "România, o încurcătură balcanică" publicat în "Financial Times" la data de 13 august.
El a precizat că articolul "atrage pe bună dreptate atenţia asupra crizelor personale cu care s-au confruntat în vara aceasta doi dintre «oamenii mari»" din România - fostul premier Adrian Năstase şi Victor Ponta.
"Eu cred că felul în care au reacţionat cei doi arată de ce această criză nu se poate calma rapid", subliniază Gallagher.
El a mai precizat că încercarea "de mântuială" a lui Năstase de a se sinucide, în urma condamnării la închisoare pentru corupţie, arată că acesta "a considerat ruşinea suferită prea greu de suportat".
Deşi surse din PSE au afirmat că liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile ţări pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat ca Victor Ponta, există şi îngrijorarea ca acesta, dar şi partidul său, să nu fie afectaţi înaintea alegerilor parlamentare
La polul opus, imediat după ce revista "Nature" publica acuzaţiile de plagiat, premierul Ponta "insista să participe la un summit european la Bruxelles, deşi poate că era conştient de costurile reputaţiei sale în ochii Germaniei, unde un preşedinte şi un ministru al Apărării au căzut în urma unor acuzaţii fără îndoială mai puţin serioase".
Ce spun liderii Europei
La data de 18 iulie José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene declara că "Evenimentele din România ne-au zdruncinat încrederea". Astfel, comisarul Barroso i-a prezentat o listă premierului Ponta cu îngrijorările principale ale UE în legătură cu schimbările produse în România după declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
De asemenea, Euractiv aminteşte scandalul cu plagiatul în care a fost implicat Victor Ponta şi spune că revenirea lui Băsescu la Cotroceni nu va implica neapărat liniştirea apelor în politica românească: "Coabitarea ar putea fi una furtunoasă".
Chiar şi Hannes Swoboda, preşedintele PSE, grupul din Parlamentul European care susţinea Guvernul Ponta, scria pe site-ul socialiştilor europeni la începutul lunii iulie că "politica fermă" a grupului social democrat este respectarea instituţiilor statului, a democraţiei şi a independenţei justiţiei.
"În numele grupului S&D, vreau să spun foarte clar că grupul nostru nu va accepta presiuni asupra autorităţilor juridice în orice formă sau indiferent de la cine ar veni. Politica fermă a grupului nostru este de a apăra democraţia, statul de drept şi independenţa justiţiei în toate ţările membre”, declara Hannes Swoboda.
După revenirea preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, comisarul pentru Justiţie al UE Viviane Reding a declarat, într-un interviu acordat televiziunii Euronews, că lucrurile nu sunt "perfecte" în România, dar cel puţin nu s-a ajuns "la extremă". Totodată, ea consideră că UE a reuşit să blocheze "abaterile" Guvernului de la Bucureşti.
Întrebată fiind cât de preocupată este de actualele tulburări politice din România, Viviane Reding a răspuns:
”Foarte mult, la fel şi întreaga Comisie, şi întregul Consiliu. Şi aţi văzut o reacţie foarte clară. Democraţia este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem desfiinţa curţi constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curţi. Faptul că CCR a putut să dea o decizie şi că decizia sa a fost aplicată. Cred că am blocat abaterile. Lucrurile sunt relativ bine acum, nu sunt perfecte, dar cel puţin nu au mers până la extremă”, a afirmat Reding.
Congresul PSE, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou preşedinte. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar Serghei Stanişev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez şi preşedinte al partidului timp de aproape opt ani. Noul preşedinte al PES va fi ales pentru o perioadă de doi ani şi jumătate.