Comisarul pentru justitie al UE: Am reuşit să blocăm abaterile din România

Într-un interviu acordat Euronews, comisarul pentru Justiţie al UE Viviane Reding a declarat miercuri că lucrurile nu sunt ”perfecte” în România, dar cel puţin nu s-a ajuns ”la extremă”. Totodată, ea consideră că UE a reuşit să blocheze ”abaterile” Guvernului de la Bucureşti.
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
30.08.2012

Într-un interviu acordat televiziunii Euronews, comisarul pentru Justiţie al UE Viviane Reding a declarat miercuri că lucrurile nu sunt ”perfecte” în România, dar cel puţin nu s-a ajuns ”la extremă”. Totodată, ea consideră că UE a reuşit să blocheze ”abaterile” Guvernului de la Bucureşti.

Întrebată fiind cât de preocupată este de actualele tulburări politice din România, Viviane Reding a răspuns:

”Foarte mult, la fel şi întreaga Comisie, şi întregul Consiliu. Şi aţi văzut o reacţie foarte clară. Democraţia este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem desfiinţa curţi constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curţi”.

”Cred că s-au întâmplat mult. Faptul că CCR a putut să dea o decizie şi că decizia sa a fost aplicată. Cred că am blocat abaterile. Lucrurile sunt relativ bine acum, nu sunt perfecte, dar cel puţin nu au mers până la extremă”, a spus Reding.

”Orice democraţie, indiferent ce partid politic este la putere, trebuie să respecte cadrul constituţional al ţării, şi pentru asta lucrăm. Sunt foarte bucuroasă să văd că întreaga Comisie, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European, toţi şi-au unit vocile şi au spus nu: democraţia este un bun şi trebuie apărat”, a mai spus comisarul UE.

Totodată, comisarul pentru Justiţie nu consideră că a fost o greşeală că ţări precum România au fost primite în UE, dar nu crede că Europa ar putea avea în rândurile ei o dictatură.

”Europenii au luat o decizie istorică. Când divizarea Europei s-a încheiat şi când cei care au trăit sub dictatura comunistă au revenit la democraţie şi independenţă, le-am spus că uşa noastră este deschisă. Democraţia nu este o treabă uşoară. Mulţi din vechea Europa au avut la dispoziţie decenii pentru a învăţa cum funcţionează democraţia. Unii dintre noii veniţi învaţă democraţia din mers, de doar câţiva ani. Trebuie să-i ajutăm, să le dăm o şansă. Europa este o organizaţie democratică”, a precizat Reding, adăugând că în UE nu şi-ar avea locul o dictatură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor