România, paralizată de luptele pentru putere (El Mundo)

(The Epoch Times)

La fel ca în cazul unui cuplu aflat în conflict, dar obligat să se înţeleagă, relaţia îngheţată a tandemului aflat la putere în România menţine ţara într-o situaţie aproape neguvernabilă, se relatează într-un comentariu publicat duminică de cotidianul spaniol El Mundo.

Săptămâna trecută, preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, a fost salvat de la înlăturarea din funcţie de neatingerea cvorumului la referendumul pe această temă, la care de altfel 86% dintre votanţi s-au pronunţat pentru destituirea sa. El va mai rămâne încă doi ani la putere, dacă nici un alt cutremur politic nu-l va împiedica, în timp premierul Victor Ponta şi Parlamentul îl acuză de încălcarea Constituţiei, continuă publicaţia spaniolă.

Ţara rămâne cufundată în criză şi se aşteaptă la o creştere economică minimă în acest an. În plus, moneda naţională a scăzut puternic sub impactul instabilităţii care afectează perspectivele investiţionale.

Potrivit experţilor, în România sunt necesare reforme importante, cum ar fi cea din sectorul sanitar, pe care Băsescu îl consideră o 'gaură neagră', este nevoie de investiţii şi trebuie atrase fonduri europene, dar convulsiile politice creează dificultăţi în aceste direcţii.

El Mundo reaminteşte că acest an a început cu proteste de stradă violente împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului PDL, partid care s-a reorganizat după ce executivul a fost răsturnat de o moţiune de cenzură a opoziţiei, iar noul executiv al USL, absorbit de o luptă politică feroce, nu a avut timp să guverneze.

'A fost un simulacru de referendum democratic. Sentimentul general este că lumea s-a săturat de Băsescu, dar ceea ce mă exasperează este că există oameni tineri şi educaţi total dezinteresaţi de politică, indiferent ce se întâmplă... Din cauza lor, participarea la referendum a fost atât de redusă', afirmă pentru publicaţia spaniolă Codruţa Ruseanu, o traducătoare din Bucureşti.

În urma unei vii polemici între executivul condus de Victor Ponta şi Curtea Constituţională, dispută în care a intervenit şi Comisia Europeană, s-a stabilit un prag minim al prezenţei la vot de 50% pentru validarea referendumului, dar la urne nu au venit decât puţin peste 46% dintre votanţi, explică El Mundo.

În timp ce a cerut majorităţii social-liberale, care a iniţiat în Parlament procedura de demitere, să lucreze împreună cu el, Băsescu a lansat cuvinte dure la adresa Guvernului: 'Cei care au organizat această lovitură de stat trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului', după cum l-a citat agenţia EFE. El însuşi a recunoscut că societatea românească este profund divizată în urma referendumului, existând şi mulţi care s-au declarat împotriva acestuia. Un număr de 15.000 de persoane şi-au manifestat sprijinul pentru referendum cu câteva zile înaintea votului, scrie El Mundo.

De partea cealaltă, printre cele 7 milioane de compatrioţi care au votat pentru demiterea sa se numără şi Andreea M., intervievată de publicaţia spaniolă la Barcelona, unde locuieşte de peste nouă ani. 'Ca persoană cu studii şi cu bun simţ, mă doare să fiu reprezentată de un preşedinte care atentează la democraţia atât de greu cucerită. În revoluţia din decembrie 1989 au murit mulţi studenţi tineri şi refuz să cred că acest lucru a fost în zadar', afirmă ea.

Coaliţia guvernamentală condusă de Victor Ponta, ajunsă la putere în urmă cu câteva luni după moţiunea de cenzură care a pus capăt scurtului mandat al tehnocratului Mihai Răzvan Ungureanu, îl acuză pe preşedinte şi de uzurparea rolului premierului, mai scrie el El Mundo.

Este un lucru recunoscut că, de la investirea noului guvern în luna mai, România este dominată de o dispută instituţională virulentă care a paralizat acţiunea guvernamentală.

Publicaţia spaniolă mai relatează că susţinătorii lui Băsescu consideră că graba lui Ponta, acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, de a-l înlătura de la putere este motivată de teama de a fi investigat pentru corupţie. 'Credem că politicienii ne fură ... dar am fi mulţumiţi dacă ar fura numai pe jumătate. Nimeni nu se aşteaptă la politicieni oneşti, dar vrem măcar să nu se joace cu prestigiul ţării', mai spune românca rezidentă în Spania.

El Mundo mai scrie că Băsescu, politicianul septuagenar (în realitate are 60 de ani n.r.), are o extraordinară putere de convingere. Aceasta a fost dovedită mai întâi în faţa bucureştenilor al căror primar a fost. El a obţinut mandatul de preşedinte seducând electoratul cu ideea că reprezintă ruptura faţă de vechile obiceiuri ale ex-comunistului Ion Iliescu.

Ziarul spaniol reaminteşte că în anul 2007 Băsescu a mai trecut cu succes printr-un referendum pentru destituirea sa şi susţine că el a reuşit să ducă ţară în UE în acelaşi an, fără să spună nimic despre faptul că negocierile de aderare la UE au fost încheiate înaintea investirii sale în anul 2004.

Pentru românca stabilită la Barcelona, cheia succesului său este stilul propriu. 'Caracterul său deschis i-a fost un avantaj. Românii au votat mereu pentru schimbare, iar el întruchipa această schimbare. Nu este o persoană cu multă pregătire academică, dar a încercat să se apropie de oameni, să evite jargonul politic şi din acest motiv a fost susţinut atât de mult', consideră ea. Băsescu, sprijinit şi criticat cu aceeaşi pasiune, reuşeste să se menţină pe linia de plutire într-o ţară aflată în plină furtună, conchide El Mundo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne