Socialista Greceanîi a ţinut un discurs la Conferinţa Europeană „Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”

Zinaida Greceanîi la Strasbourg
Zinaida Greceanîi la Strasbourg (parlament.md)

„Depăşirea crizei politice, şi transferul paşnic al puterii, au dat un impuls nou cooperării internaţionale şi au permis Republicii Moldova să adere ferm la o linie de politică externă echilibrată. Aceasta, la rândul său, prevede un statut de neutralitate şi deschidere faţă de toţi partenerii internaţionali, atât în Vest, cât şi în Est”, a declarat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi.

Prezentă la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlamente „Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”, desfăşurată la Strasbourg în perioada 24-25 octombrie curent, Greceanîi a menţionat că în special Consiliul Europei şi ţările noastre ar deţine memoria lecţiilor istoriei, de care trebuie să se ţină cont.

„Cetăţenii şi ţările noastre au nevoie de o Europa comună în care domină prosperitatea şi pacea”, a menţionat Zinaida Greceanîi, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Totodată, preşedintele Legislativului a mulţumit Consiliului Europei care a fost şi continuă să fie un partener constant şi fidel al statului RM, pentru asistenţa în promovarea culturii democratice şi bunei guvernări.

De asemenea, aceasta a subliniat importanţa mecanismului comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene asigurat prin Parteneriatul pentru Buna Guvernare, menţionând că, în cei 60 de ani de existenţă, Convenţia şi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a trasat o jurisprudenţă perseverentă şi marcantă pentru statele membre.

Referindu-se la conflictele nerezolvate, Greceanîi a reiterat că Republica Moldova este cointeresată în soluţionarea problemei transnistrene în formatul „5+2” cu specificarea statutului Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale, prin garantarea drepturilor umane, politice, economice şi sociale ale populaţiei.

Moldova este membru al Consiliului Europei de 24 de ani.