Urmărire penală pornită pe seama presiunilor asupra martorului în dosarul tentativei de asasinat a lui Plahotniuc

Scenariul asasinării lui Plahotniuc, prezentat de procurori în power-point
Scenariul asasinării lui Plahotniuc, prezentat de procurori în power-point (facebook.com/beatrice dornean)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat joi 24 octombrie 2019, privind pornirea urmăririi penale în cazul unor presiuni reclamate recent de către un martor în dosarul tentativei de asasinat a fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Urmărirea penală a fost pornită de către PCCOCS la sesizarea Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Aceasta a fost pornită în temeiul bănuielilor rezonabile privind comiterea infracţiunii de determinare la depunerea de declaraţii mincinoase, la formularea de concluzii false, precum şi comiterea infracţiunii de amestec în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Procurorii au ţinut să menţioneze că obiectul cu care a fost sesizată PCCOCS a făcut şi subiectul ştirilor, în baza unei scrisori pe care martorul ar fi trimis-o presei, în care acesta menţionează că cel care încearcă nemijlocit să-l influenţeze este un factor de decizie al unei unităţi a Ministerului Afacerilor Interne. PCCOCS va reveni cu detalii, în limitele legii.

Amintim că în aprilie 2017, presa din Moldova scria că Vladimir Plahotniuc ar fi fost ţinta unei tentative de asasinat plănuită de mafia din Rusia. Poliţia de la Chişinău a confirmat atunci că fostul preşedinte PD, ar fi fost ţin­ta unei tentative de omor la coman­dă în schimbul sumei de 200.000 de dola­ri, comanditarii fiind doi cetă­ţe­ni ai R. Moldova, din­tre care unul se afla la Moscova. S-a precizat că opt persoa­ne au fost reţinute în R. Mol­do­va şi nouă în Ucrai­na.

Fostul Ministru de Interne, Alexandru Jizdan, afirma atunci că persoanele care au comandat asasinarea liderului PD, Vlad Plahotniuc, ar fi nume sonore din Republica Moldova. Jizdan nu a dezvăluit numele, dar a precizat că poliţia îi cunoaşte. Mai mult decât atât, el a declarat că cei care pun sub semnul întrebării realitatea tentativei de asasinat „nu vorbesc în cunoştinţă de cauză”.

„Presupuşii criminali au discutat pe stradă detaliile operaţiunii şi au desenat cu degetul pe pământ schema amplasării clădirii în care trebuia să aibă loc asasinatul”, scria atunci deputatul român, Matei Dobrovie, pe pagina sa de facebook, totodată atenţionând că PCCOCS, Inspectoratul Naţional de Investigaţii şi Ministerul de Interne, sub conducerea persoanelor apropiate lui Plahotniuc, au fost folosite pentru a susţine scenariul „asasinatului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe