Maia Sandu, despre adunarea judecătorilor: Toată societatea va fi alături de judecătorii oneşti şi curajoşi

Intenţia reală a celor care stau în spatele adunării judecătorilor este blocarea reformelor în justiţie şi protejarea magistraţilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea şi drepturile fundamentale ale omului, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

În contextul planificării unei adunări a judecătorilor vineri, 25 octombrie, premierul Maia Sandu solicită judecătorilor oneşti, „care se gândesc să meargă la această adunare din dorinţa sinceră de a schimba lucrurile spre bine”, să nu se lase manipulaţi de grupuri de interese şi să nu cadă în capcana acestora.

Premierul susţine că intenţia reală a celor care stau în spatele evenimentului este blocarea reformelor iniţiate de guvern şi protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea şi drepturile fundamentale ale omului.

„Ca să fie clar pentru toţi: susţin fără nicio rezervă dreptul judecătorilor de a-şi alege în mod liber reprezentanţii săi în CSM. Însă schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea şi standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil şi transparent care avantajează judecătorii oneşti şi competenţi”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău a venit cu o declaraţie specială către judecătorii tineri, ale căror discursuri ce promovau construirea unei justiţii independente le-a auzit la Adunarea generală a judecătorilor din 27 septembrie.

„Cu toţii ne dorim o justiţie independentă şi credibilă – este prioritatea de bază a guvernului. Însă organizarea de adunări contrar prevederilor legale are efect invers – arătaţi prost în faţa societăţii, vă vulnerabilizaţi în faţa grupurilor de interese, riscaţi să deveniţi complici în schemele lor.

Nu participaţi în aceste jocuri murdare. Nu vă fie frică! Justiţia nu se poate construi pe frică. Doar prin decizii libere se poate construi o justiţie adevărată şi vă asigur că toată societatea va fi alături de judecătorii oneşti şi curajoşi”, a adăugat prim-ministrul.

În concluzie, Maia Sandu le-a dorit judecătorilor înţelepciunea să ia decizii corecte, să-şi asculte propria conştiinţă, să respecte legea şi să acţioneze cu gândul la edificarea unui stat de drept şi la viitorul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe