Şoc şi groază la Jackson Hole: guvernatorul Bank of England cere schimbarea dolarului cu monede virtuale gen Libra
alte articole
Fostul angajat al firmei Goldman Sachs şi actualul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, aflat la întâlnirea marii finanţe de la Jackson Hole, a uimit audienţa într-o prezentare făcută vineri la prânz, în cadrul căreia a prezentat probabil cea mai surprinzătoare propunere înaintată vreodată din partea unui guvernator de banca centrală - a cerut să se înlocuiască dolarul american cu o monedă de rezervă „asemănătoare Librei”, conform zerohedge.
Nu a fost clar dacă Mark Carney avea în vedere Libra ca nouă monedă de rezervă sau pur şi simplu spera să găsească ceva în favoarea căruia dolarul să poată fi devalorizat.
Propunerea a fost şocantă deoarece sugerează că băncile centrale sunt în curs de acceptare tacită a criptomonedelor. Teoria a fost considerată conspiraţionistă, însă mulţi analişti sunt de părere că ar trebui găsită o monedă în favoarea căreia banii "fiat" (fără acoperire în aur, etc.) să poată fi devalorizaţi - în speranţa de a provoca o criză a hiperinflaţiei care să rezolve radical criza datoriilor record care gripează lumea financiară.
Un astfel de sistem nou ar duce la sfârşitul hegemoniei SUA şi ar pune capăt efectiv sistemului financiar global bazat pe dolar, reducând dramatic influenţa SUA în cadrul economiei globale şi aruncând în prim plan ţări în creştere precum China şi Rusia.
Fenomenul este prognozat de mai mulţi ani, iar retragerea rezervelor de aur din depozitele Băncii Angliei sau ale New York FED, precum şi achiziţiile masive de aur ale Chinei şi Rusiei tind să întărească teoriile despre o asemenea evoluţie subterană.
Propunerea lui Carney este cu atât mai şocantă cu cât survine la doar câteva luni înainte ca acesta să se retragă din poziţia sa de guvernator al Băncii Angliei.
Vorbind cu ceilalţi decidenţi din lumea marii finanţe prezenţi la Jackson Hole, Wyoming, el a spus că pe termen scurt Băncile Centrale au de înfruntat situaţia aşa cum este ea. Dar Carney a avertizat, de asemenea, că „acceptarea oarbă, de către establishment, este greşită” şi că în cele din urmă vor fi necesari paşi dramatici. Apoi cuvântarea sa a devenit de-a dreptul uimitoare:
„Pe termen mai lung, trebuie să schimbăm jocul”, a spus Carney. „Când va apărea schimbarea, nu ar trebui să fie schimbată o hegemonie valutară cu alta”.
„Combinaţia dintre incertitudinea crescută a politicilor economice, protecţionismul, războaiele tarifare şi, mai nou, îngrijorările legate de probabilitatea ca şocurile negative să nu poată fi compensate în mod adecvat din cauza spaţiului politic limitat, agravează tendinţa deflaţionistă în economia globală”, a spus Carney. „Ce este de făcut, atunci?”