Naţiunile G7 vor lua măsuri împotriva iniţiativei Facebook de a crea criptomoneda Libra
alte articole
După ce congresmani americani au întrebat Facebook despre planul său ambiţios de a crea un ecosistem financiar bazat pe o monedă digitală, grupul G7 al celor mai dezvoltate economii globale şi-a exprimat miercuri temerile legate de criptomoneda Libra, potrivit Deutsche Welle.
Blocul G7 este format din SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie.
“Refeitor la moneda Libra, am avut o discuţie foarte constructivă şi detaliată şi am ajuns la un consens amplu asupra necesităţii de a lua măsuri”, a declarat un oficiali francez pentru AFP cu condiţia anonimatului, după întâlnirea miniştrilor G7 de finanţe în Paris.
“Toţi participanţii şi-au exprimat temerile cu privire la situaţia curentă şi la necesitatea de a acţiona rapid”, a adăugat oficialul.
Miniştrii G7 aparent au insistat asupra faptului că problemele de reglementare dure trebuie să fie soluţionate înaintea lansării criptomonedei Libra din 2020.
Un grup de lucru al G7, creat pentru a analiza criptomonede precum Libra, probabil va include o gamă mai amplă de factori de reglementare din afara blocului, potrivit guvernatorului Băncii Japoniei.
O criptomonedă precum Bitcoin este concepută pentru a descentraliza controlul şi serveşte ca alternativă la sistemele bancare tradiţionale. Este un activ digital care funcţionează ca un mediu de schimb ce foloseşte o codificare puternică pentru a asigura securitatea tranzacţiilor financiare, pentru a controla crearea de unităţi suplimentare şi pentru a verifica transferul de active.
Planul Facebook a fost întâmpinat cu mult scepticism, nu doar de către activiştii pentru protecţia datelor, ci şi de unii politicieni şi agenţii de reglementare financiară. Scepticismul lor este alimentat de teama că adoptarea răspândită a noii monede de către cei 2,38 miliarde de utilizatori ai companiei social media ar putea distruge sistemul financiar.
În ultimele zile, preşedintele american Donald Trump şi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi-au exprimat de asemenea temerile cu privire la proiectul Facebook.
Trump a susţinut săptămâna trecută pe Twitter că moneda digitală dorită de Facebook “va avea o stabilitate şi fiabilitate scurte”. Iar, luni, Mnuchin a declarat: “Ei vor trebui să ne convingă că deţin standarde foarte înalte înainte să aibă acces la sistemul financiar american”.
Marţi, Comisia bancară din cadrul Senatului SUA, l-a audiat pe David Marcus, director de rang înalt al Facebook ce monitorizează proiectul, cu privire la o serie de probleme care au variat de la modul în care Libra ar putea afecta politica monetară globală până la cum vor fi gestionate datele clienţilor.
“Facebook a demonstrat prin scandal după scandal că nu ne merită încrederea”, a declarat senatorul democrat Sherrod Brown, membru al Comisiei bancare, în remarcile sale de deschidere a sesiunii respective. “Am fi nebuni să le acordăm o şansă să facă experimente cu conturile bancare ale oamenilor”.
Preşedintele Federal Reserve, Jerome Powell, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire şi guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, şi-au exprimat la rândul lor opoziţia faţă de Libra.