Banca Centrală a Rusiei ar putea introduce o criptomonedă în UEE şi BRICS

(Getty Images)

Banca Centrală a Rusiei a declarat că ia în considerare posibilitatea introducerii unei monede digitale în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE), care este condusă de Moscova, şi în cadrul grupului BRICS, care include Rusia, Brazilia, India, China şi Africa de Sud).

Olga Skorobogatova, prim-vicepreşedinte al Băncii Rusiei, a declarat reporterilor, joi, în Moscova, că problema va fi probabil studiată în 2018, inclusiv vor avea loc consultaţii cu partenerii Rusiei în UEE şi BRICS.

“Sunt multe aspecte tehnologice şi macroeconomice, aşadar cred că anul următor va fi devotat găsirii unor abordări privind posibilitatea emiterii unei astfel de criptomonede supranaţionale”, a precizat ea.

Dar, anterior în cursul zilei de joi, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Finanţelor unde a fost discutat un proiect de lege privind reglementarea operaţiunilor cu criptomonede, Skorobogatova a afirmat că Banca Centrală a Rusiei nu va considera criptomonedele drept mijloace de plată.

Adjunctul ministrului de Finanţe, Aleksei Moiseiev, a declarat că ministerul său ar putea aproba utilizarea criptomonedelor pentru investiţii legate de oferte iniţiale de monede (OIM).

Moiseiev a afirmat că banii digitali nu vor fi evaluaţi ca monede pentru plăţi ci, mai degrabă, ca proprietate. De asemenea, el a sugerat că activităţile de minerit criptomonede ar trebui să fie taxate.

În 22 decembrie, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a semnat un decret privind legalizarea tranzacţiilor în criptomonede precum bitcoin.

Lukaşenko a menţionat că mişcarea urmăreşte să atragă investitori străini şi să transforme Belarus într-un centru regional pentru tehnologia “block chain”, care accelerează tranzacţiile online, le face anonime şi mai sigure.