Lideri ai finanţelor UE resping ideea reglementării bitcoin-ului
alte articole
Uniunea Europeană nu va reglementa Bitcoin-ul, au declarat diverşi lideri ai blocului european pe fondul unor neînţelegeri privind modul de abordare a criptomonedei.
Neînţelegerile au apărut în timp ce UE încearcă să creeze un front unit ca urmare a bulei Bitcoin-ului.
Într-un interviu recent cu Bloomberg Surveillance, comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a respins Bitcoin-ul ca o monedă alternativă.
“Nu, nu vom avea aceste conversaţii acum. În acest moment, nu considerăm bitcoin-ul drept o monedă alternativă, nu este precum moneda euro. Există multe speculaţii cu privire la acest aspect”, a afirmat el.
Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, este unul dintre cei mai duri critici ai bitcoin-ului.
“Uneori, speculaţiile sunt hiperactive sau excesive. Observăm acest lucru şi analizăm fenomenul, dar nu credem că trebuie să reacţionăm la bitcoin în calitate de organism politic şi tehnic”, a afirmat el.
Totuşi, alţii au cerut blocului european să limiteze bitcoin-ul pe fondul temerilor că aceste criptomonede ar putea fi folosite pentru finanţarea terorismului, spălarea de bani sau pentru comiterea de evaziuni fiscale.
Parlamentarii europeni au adăugat monedele digitale în Directiva Nr. 4 privind combaterea spălării banilor, care consideră bitcoin-ul a fi un “instrument monetar”.
De asemenea, UE ia în considerare crearea unei baze de date privind deţinătorii de bitcoin în Europa cu scopul de a împiedica utilizarea criptomonedei pentru finanţări de activităţi ilegale, măsură care intră sub incidenţa Directivei Nr. 4.
Vera Jourova, comisarul UE pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a afirmat: “Panama Papers şi recentele atacuri teroriste au arătat că avem nevoie urgentă de reglementări mai bune pentru a contracara spălarea de bani”.
Eurodeputaţii vor lua în considerare crearea unei arhive centrale privind persoanele care folosesc bursele online, unde este cumpărat şi vândut Bitcoin-ul.
Actualizările aduse reglementărilor privind spălarea de bani susţin că bursele trebuie acum să respecte cerinţele stricte privind identitatea clienţilor şi să raporteze orice activitate suspectă.
Annie Machon, fost ofiţer de informaţii al MI5, consideră că decizia UE de a înăspri regulile privind bursele care tranzacţionează criptomonede este implementată pentru a proteja marile bănci.
“Cred că avem o situaţie în care orice formă nouă de tehnologie pe Internet – şi am văzut acest lucru în ultimii 30 de ani – care provoacă modelele de afaceri ale companiilor consacrate va fi suprimată de guverne şi organizaţii internaţionale pentru a se încerca protejarea vechilor modele de afaceri”, a precizat aceasta.