Sobolanii din China sunt gatiti ca si delicatese

O crestere a nivelului apei Lacului Dongting din China a determinat milioane de sobolani sa fuga inspre habitaturile umane din regiune. Acum, acesti sobolani vii sunt adusi in sud si sunt serviti in restaurante.
Sateanca Wang Xiaoping arata sobolanii care au ucisi in lanurile ei de porumb din apropierea satului Bing Hu, provincia chineza Hunan. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.07.2007

BEIJING — O crestere a nivelului apei Lacului Dongting din China a determinat milioane de sobolani sa fuga inspre habitaturile umane din regiune. Acum, acesti sobolani vii sunt adusi in sud si sunt serviti in restaurante.

Sobolanii au generat o crestere a comertului multumita numarului lor mare din ultimele doua saptamani, a citat China News Service vanzatorii ambulanti.

“Recent au existat o multime de sobolani… Oamenii din Guangzhou sunt bogati si doresc sa consume mancaruri exotice, asadar afacerile merg bine,” a citat agentia media un vanzator ambulant, referindu-se la capitala provinciei Guangdong, unde oamenii sunt renumiti pentru consumul oricarei fiinte care misca.

Unii vanzatori ambulanti, care au refuzat sa isi dezvaluie numele, au cerut oamenilor dintr-un sat din provincia Hunan, langa Lacul Dongting, sa le vanda sobolani vii, a declarat luni Beijing News.

“Cumparatorii au oferit 6 yuani pe un kg dar nu au mentionat unde vor vinde sobolanii,” a citat ziarul un localnic, adaugand ca satenii trebuiau sa prinda sobolani vii.

”Daca dorim sa facem asta nu este nicio problema. Putem sa prindem 150 kg de sobolani intr-o noapte… dar nu vom face acest lucru impotriva constiintei noastre,” a declarat sateanul citat de ziar.

Unele restaurante din Guangdong promovau “banchete cu sobolani,” cerand 136 de yuani (18 dolari) pe un kilogram de carne de sobolan, a declarat ziarul. Dar restaurantele au negat ca sobolanii provin din Hunan.

Guvernele locale din Hunan s-au luptat cu sobolanii care deja au distrus 1,6 milioane de hectare de recolte si pot raspandi boli, conform rapoartelor media.

O lipsa de serpi, mancare de asemenea populara in sud, si bufnite a fost considerata partial responsabila pentru noua situatie.

Savantii au invinuit proiectul masivului Baraj “Trei Pasuri” din China si schimbarea climatului pentru fuga rozatoarelor din Hunan spre terenurile uscate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor