Snowden a promis că va dezvălui monitorizarea China de către SUA
alte articole
Fostul consultant NSA, Edward Snowden, a expus o serie de presupuse detalii cu privire la acţiunile de colectare de informaţii ale SUA din reţelele de calculatoare, majoritatea lor îndreptate împotriva Republicii Populare Chineze, potrivit unei serii recente de articole ale South China Morning Post.
Informaţiile dezvăluite includ presupusa penetrare a SUA în reţeaua de calculatoare ale Universităţii Tsinghua, una dintre facultăţile cele mai proeminente din China, precum şi în sistemele informatice ale Pacnet, o arteră importantă de reţele de fibră optică care leagă Asia-Pacific de Statele Unite şi supravegherea a milioane de mesaje text de pe telefonele mobile ale chinezilor.
Declaraţiile recente ale lui Snowden pentru Post diferă semnificativ de motivul iniţial citat de acesta pentru expunerea informaţiilor secrete cu privire la operaţiunile de supraveghere ale guvernului american. "Nu vreau să trăiesc într-o lume în care nu există nici viaţă privată şi, prin urmare, nicio posibilitate de explorare intelectuală şi creativitate", a afirmat acesta într-unul din primele sale interviuri acordat ziarului britanic The Guardian.
El a expus la acel moment doar informaţii despre supravegherea întreprinsă de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a apelurilor telefonice şi metadatele de comunicaţii, inclusiv ale marilor companii de internet american. "Pentru el, este o chestiune de principiu", a raportat The Guardian la 9 iunie.
Snowden a mai declarat: "Am evaluat cu atenţie fiecare document pe care l-am dezvăluit pentru a mă asigura că fiecare este în mod legitim de interes public... Există tot felul de documente, care ar fi avut un impact mare dacă le-aş fi făcut publice, dar a face rău oamenilor nu este scopul meu".
Dar acum el este suspectat că ar fi dezvăluit informaţii operaţionale despre activităţile de spionaj cibernetic american despre un potenţial adversar, China, acţiune în care interesul public este neclar, ceea ce complică probabil explicaţia sa originală.
"Primul lucru pe care l-a declarat Snowden a fost că are de gând să expună activităţile de supraveghere ale SUA pentru a proteja viaţa privată a cetăţenilor, dar acum ceea ce a expus acesta are un domeniu de aplicare foarte, foarte mare", a declarat Chen Pokong, un analist chinez stabilit în New York. "Acest lucru afectează în mod clar securitatea naţională a SUA".
Chen a precizat că, deşi veridicitatea celor pretinse recent de Snowden nu poate fi încă verificată - o acuzaţie anterioară conform căreia reţeaua Universităţii chineze din Hong Kong a fost penetrată de hackeri din SUA, a fost negată ulterior de instituţie - foarte scurtele sale descrieri păreau a fi de interes legitim pentru securitatea SUA.
"Noi ştim cum Partidul Comunist Chinez face parteneriate între universităţi şi organele militare pentru a desfăşura operaţiuni de reţea şi de pregătire", a declarat Chen Pokong. El a enumerat o serie de cazuri cunoscute, inclusiv în Shandong şi Shanghai. O mărturie din 2011 în faţa Congresului făcută de cercetătorul militar chinez Richard D. Fisher a revelat cum Universitatea Tsinghua este un "centru-cheie al RPC privind informaţiile de război şi cercetare de război cibernetic".
Având în vedere acest context, Chen Pokong crede că ar fi fost "înţeles" că SUA ar încerca să desfăşoare activităţi de recunoaştere şi de culegere de informaţii din reţeaua universităţii.
În afară de detaliile noilor dezvăluiri, articole South China Morning Post Snowden au furnizat foarte puţine specificaţii - revelaţiile având efectul inevitabil de a-l pune pe Snowden, şi motivele sale, din nou sub un radar dur.
La 20 mai, Snowden a urcat la bordul unui zbor din Hawaii - unde a lucrat pentru serviciile secrete americane prin firma Booz Allen Hamilton - spre Hong Kong, o parte cvasi-autonomă a Republicii Populare Chineză. În timp ce întâlnirea de profil înalt între preşedintele american Barack Obama şi liderul Partidul Comunist Chinez, Xi Jinping, era în curs de desfăşurare în deşertul din California - o întâlnire mult discutată, pentru că a fost prima dată că SUA aborda PCC-ul deschis privind spionajul comercial de lungă durată având drept scop colectarea secretelor americane corporative - Snowden a început să dea publicităţii documente despre operaţiunile de supraveghere NSA.
A doua zi după ce întâlnirile dintre cei doi lideri s-au încheiat, Snowden a apărut personal în The Guardian, luându-şi responsabilitatea pentru acestea.
"Momentul a fost atât de ciudat", afirmă Chen Pokong. "Sincronizarea a fost perfectă pentru ca partea chineză sa poate respinge acuzaţiile SUA de cyberhacking şi de a contraataca Statele Unite pentru a se proteja".
Alţi observatori, cum ar fi John Bolton, un expert senior la American Enterprise Institute din Washington, DC, a remarcat că dezvăluirile lui Snowden au avut drept efect răsturnarea întrebărilor cibernetice ale Statelor Unite şi crearea unui "echivalenţe morale" între activităţi celor două ţări.
Recentele dezvăluiri trec dincolo de o semnificaţie retorică, a spus Chen. "Posibilitatea ca Snowden să fi fost instigat de către Partidul Comunist pentru a fugi nu poate fi exclusă", a mai notat el. "Este un mister în acest moment, dar această posibilitate este acolo."
Într-un comentariu franc, agenţia Xinhua News, portavocea statului chinez, a spus: "Drama din jurul lui Snowden, are tendinţa de a sprijini poziţia Chinei cu privire la problema securităţii cibernetice."
Chen şi-a reamintit tentativa de dezertare la un consulat american a şefului poliţiei din Chongqing, Wang Lijun în 2012, şi, de asemenea, evadarea lui Chen Guangcheng, un avocat chinez orb de drepturile omului, la Ambasada SUA din Beijing. Şi acum fuga lui Snowden în Hong Kong. "Acest tip de lucru se întâmpla în timpul Războiului Rece," a remarcat Chen.
La scurt timp după articolele publicate de Post, Apple Daily, un tabloid de limbă chineză din Hong Kong, a raportat că Snowden a fost contactat şi a fost dus în custodia poliţiei din Hong Kong. S-a afirmat că unitatea de combatere a terorismului l-a plasat într-o casă în condiţii de siguranţă, unde a fost ţinut până a plecat în condiţii de siguranţă din Hong Kong.