Washingtonul atenţionează Beijingul în legătură cu instituirea unei noi zone de identificare aeriană

(The Epoch Times)

Statele Unite au atenţionat vineri China să nu instaureze în Marea Chinei de Est o nouă "zonă de identificare aeriană", care ar viza insule disputate de Vietnam.

Washingtonul este în posesia unor informaţii "neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze" o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

O asemenea tentativă ar fi calificată drept "acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune", susţine Harf.

Publicaţia japoneză Asahi Shimbun a făcut cunoscut faptul că oficiali chinezi din domeniul Apărării au elaborat un proiect pentru crearea unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.

Micul arhipelag din Marea Chinei de Est este controlat de Beijing, însă este revendicat de Hanoi.

La 23 noiembrie 2013, China a instaurat în mod unilateral o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei zone din Marea Chinei de Est, care include Insulele Senkaku, un arhipelag care este administrat de Japonia, dar care este revendicat de China sub numele de Insulele Diaoyu.

Acţiunea Chinei a iscat nemulţumiri puternice în rândul vecinilor. Washington, Tokyo şi Seul au trimis pe rând avioane militare în regiunea controversată, demonstrând astfel că refuză să accepte situaţia.

"Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriile disputate", a precizat Harf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe