Situl arheologic cambodgian Angkor Wat rezervă noi secrete (video)

Templul cambodgian Angkor Wat (Epoch Times)
Mioara Stoica
19.12.2015

După anunţul făcut de către arheologi despre noile descoperiri din templul Angkor Wat, guvernul cambodgian, printr-un videoclip prezentat recent, îşi informează vizitatorii despre cum trebuie respectate noile măsuri adoptate pentru protejarea acestuia. Se estimează că în fiecare an aici ajung mai mult de 2 milioane de turişti.

Templul Angkor Wat

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia, situat în apropiere de oraşul Siem Reap. A fost construit de regele Suryavarman II (1.113 – 1.150) şi reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. Este cel mai bine păstrat sit arheologic, iar de la înfiinţarea sa, este cel mai important centru religios, la început hindus, dedicat zeului Vishnu, iar apoi budist. El a devenit un simbol al Cambodgiei care apare pe steagul ţării şi este principala atracţie pentru vizitatori. Angkor Wat combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer: muntele templului şi mai târziu templul, bazat pe arhitectura specifică din sudul Indiei hinduse, cu caracteristici cheie, de exemplu Jagati.

Regele a ordonat construirea clădirii gigantice plecând simultan din cele patru laturi, pentru ca lucrarea să fie finalizată în mai puţin de 40 de ani. Ipoteza cea mai probabilă este că ar fi vorba despre un mausoleum, un loc în care regele ar fi putut fi venerat după moarte. De fapt, spre deosebire de majoritatea templelor khmer, Angkor Wat este orientat spre vest. Acest detaliu a condus mai mulţi cercetători (inclusiv Glaize şi Coedès George) la concluzia că templul era destinat să-i servească regelui drept monument funerar. Alte dovezi în sprijinul acestui punct de vedere sunt furnizate de basoreliefuri care se derulează în sens contrar acelor de ceas, direcţie care este inversă faţă de ordinea normală. Ritualurile au loc în ordine inversă în timpul serviciilor funerare Brahmanice. Intrarea principală este situată la vest, ca în templele funerare, şi nu la est, aşa cum folosesc de obicei templele hinduse.

Noile descoperiri

Pe data de 9 decembrie 2015, cercetătorii de la Universitatea din Sydney au anunţat, în revista Antiquity, că situl arheologic de Angkor Wat este mult mai mare şi mai complex decât se presupunea până acum.

Folosind noi tehnici, sistemul de scanare cu laser Airborne Laser Scanner (A.L.S.), un sistem dezvoltat pentru studiul elementelor arhitecturale şi a teritoriului, cercetătorii au creat harta templului din epoca preindustrială. Ei anunţă descoperirea unei noi structuri unice, situată în sudul complexului, chiar la limita acestuia.

„Această structură, ale cărei dimensiuni depăşesc 1.500 m x 600 m este, până în prezent, cea mai izbitoare descoperire făcută la Angkor Wat.” Mai mult decât atât, potrivit profesorului Roland Fletcher, de la departamentul de arheologie al universităţii, „nu se ştie exact care este funcţia sa şi până în prezent nu există nicio structură cunoscută echivalentă cu aceasta în lumea angkoriană”.

În plus, în afară de descoperirea unor turnuri îngropate, inclusiv o reţea de drumuri, iazuri şi baricade, cercetătorii au descoperit că această zonă nu era populată prea mult.

„Această descoperire pune în discuţie înţelegerea noastră convenţională a ierarhiei sociale a comunităţii din Angkor Wat şi arată că templul, delimitat de şanţuri şi ziduri, nu putea fi domeniul exclusiv al celor bogaţi sau al preoţilor de elită”, a spus dr. Fletcher.

Al treilea element evidenţiat de noile cercetări arată că, în jurul anului 1585, Angkor Wat a fost fortificat cu structuri din lemn, dovadă că ocupanţii complexului au făcut o ultimă încercare de a se proteja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor