Situl arheologic al cetăţii regelui dac Dromichete, "vizitat" de buldozere cu aprobarea Primăriei

Deşi pare de necrezut, primăria din Balaciu a autorizat intrarea cu buldozerele în situl arheologic al cetăţii regelui dac Dromichete, monument istoric clasa A.
Ritonul lui Dromichete, descoperit la Piscul Crăsani (Facebook)
Andrei Pricopie
06.12.2015

Anchetă penală la cel mai mare sit arheologic din judeţul Ialomiţa. Procurorii încearcă să descopere cine a avizat lucrările în urma cărora o porţiune a sitului a fost distrusă cu buldozerele. Aşezarea istorică are importanţă naţională, cercetările scoţând la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete, a dezvăluit publicaţia Adevărul.

Situl arheologic "Piscul Crăsani" are, potrivit specialiştilor din cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa, o deosebită importanţă istorică şi naţională. El se află pe lista A a monumentelor istorice, făcând parte din Patrimoniul Naţional al judeţului Ialomiţa.

Importanţa sa este mare atât datorită faptului că aici s-au descoperit foarte multe urme ale trecutului, dar şi prin faptul că este primul şantier arheologic deschis în România. Primele săpături s-au efectuat aici în urmă cu mai bine de 100 de ani, iar cercetările sunt încă în desfăşurare.

Însuşi marele Vasile Pârvan a coordonat lucrările arheologice de la "Piscul Crăsani". Cercetările istorice au scos la iveală faptul că aici şi-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor