Situaţie dramatică. Analist economic: În acest moment Botswana e mult mai bine privită de pieţele financiare decât România

Klaus Iohannis (st) şi Marcel Ciolacu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.01.2025

Analistul economic Radu Soviani a tras un semnal de alarmă în emisiunea News Pass de la postul B1 TV: În acest moment, Botswana este mult mai bine privită de pieţele financiare decât România.

Jurnalistă: Pentru că nimeni nu se atinge de sinecurile de la stat, de privilegii, de banii foarte mulţi. S-a tot dat exemplu Nuclearelectrica. Oameni care şi-au dat sporuri de 800 de milioane de euro. Diplomaţii occidentali sunt şocaţi!

Radu Soviani: Nu cred că şi-au dat 800 de milioane de euro, poate 800 de mii de euro şi-or fi dat cei din... pentru că este o sumă enorm de mare...

Jurnalistă: Revin, bonusuri de 800 de milioane de euro din contractul pentru reactoarele 3 şi 4. Proiectul este estimat la 10 miliarde de euro. Şi pentru că valoarea proiectului e atât de mare, atunci bonusurile au fost de 800 de milioane! De-aia vă spun! Diplomaţii occidentali sunt şocaţi! Fostul ambasador al Statelor Unite era în studio săptămâna trecută, domnul Adrian Zuckerman, şi spunea că nu există, nu a auzit aşa ceva...

Radu Soviani: Da, e lumea întoarsă pe dos dacă se întâmplă în felul ăsta... Gândiţi-vă că pe Petrom au luat 600 de milioane de euro, 666 de milioane de euro când l-au privatizat. Da, nu, e ceva necurat acolo! Dar ei s-au ocupat în primul rând de sinecuri.

Aţi văzut datele prezentate în premieră de Blocul Naţional Sindical cu 1.300.000 de bugetari. Care este cel mai mare nivel de personal public din 2009 încoace. Iar dacă ne uităm pe evoluţia dinamicii salariilor este, cum să spun... asta demonstrează foarte, foarte clar. Pe de-o parte, anul trecut, de fapt acum 2 ani, în 2023 ne minţeau că îngheaţă salariile, că nu mai fac angajări, că nimic. Şi, de fapt, cheltuielile salariilor au crescut cu 20%, peste 20% în unele sinecuri.

Îi vezi pe la Banca Naţională, pe la Monetăria Statului, prin consilii de administraţie, pe la diverse societăţi, în timp ce ce fac domnii ăştia?! Domnii ăştia ţin dobânzile ridicate pentru populaţie, pentru companii şi pentru statul român. Pentru că dacă după ce lumea s-a şocat de după ceea ce s-a întâmplat în România, acel nou candidat, meteoric, nevăzut, câştigător, turul unu şi aşa mai departe, şi anularea, deci modul în care a acţionat Curtea Constituţională, a condus imediat majorarea ratelor de dobândă de la 7,2% la 7,46%, ceea ce a însemnat instantaneu de pe o zi pe alta, după acţiunile, cum le-a făcut, ce le-a făcut, nu le spun corecte, incorecte, constituţionale, neconstituţionale, dar a însemnat jumătate de miliard de euro în plus ca dobânzi pentru statul român.

S-a rezolvat, au anulat totul şi am văzut acum, că o scrie şi Politico, scrie şi presa germană, scriu toţi, că toate argumentele acelea că ruşii care au făcut, care au dres, care nu ştiu ce, aşteaptă încă a fi demonstrate. Aşteaptă încă a fi demonstrate şi acum ratele de dobândă sunt la 7,7%. Deci, după ce au rezolvat ei probleme aşa cum ştiu ei, înseamnă încă un miliard de euro în plus dobânzi pe an. Şi ăsta este doar începutul, pentru că aţi văzut agenţia de rating Fitch a trimis deja România în anticamera investiţiilor junk, să spunem aşa, adică investiţi cu grad ridicat de risc în acea economie, adică luaţi-le banii, puneţi-le dobânzile mai mari.

Şi deja agenţia de rating Standard & Poor’s, care din punctul meu de vedere este cea mai credibilă şi aştept să vină în Bucureşti, vine în Bucureşti devansat, nu în luna martie când ar fi trebuit, ci la finalul lunii ianuarie, iar la Standard & Poor’s suntem aici. Dacă ei ne dau aici, înseamnă că ne îndepărtăm de ratingul Botswanei. În acest moment Botswana este mult mai bine privită de pieţele financiare decât România! Ea este la categoria investment grade cu nişte note deasupra! România este la ultima treaptă înainte de under investment grade sau junk. Sau investiţi în acea economie la dobânzi mari, luaţi-le banii, pentru că sunt fraieri, pentru că sunt administraţi de unii care nu înţeleg economie şi încă mai au de unde plăti. Ăsta este mesajul pe care îl transmit agenţiile de rating.

Dacă Banca Naţională ţine ratele de dobândă sus, atunci populaţia se împrumută şi mai sus, companiile şi mai sus, iar statul român şi mai sus. Iar asta este o reţetă sigură pentru decapitalizarea şi a brumei de economie care a mai rămas în România. O economie şubrezită, indiferent de cum simţim noi nivelul de trai mai bine, mai rău faţă de acum 5 ani, faţă de acum 7 ani, este şubrezită şi fragilizată prin creşterea nemaipomenită a datoriei publice în România, a ratelor de dobândă care rămân înalte.

Iar măsurile astea ad hoc, luate între Revelion şi Sfântul Vasile, să pui, cum să spun, anulezi dintr-un foc facilităţi fiscale care erau pentru IT-işti şi care urmau să fie anulate. Dar în 2028, tu vii de pe 2024, 31 decembrie şi le anulezi începând cu 1 ianuarie. Asta este o mare, mare problemă, o lipsă de predictibilitate şi arată că băieţii ăştia, care sunt aceia care erau şi în trecut, au condus România aproape în incapacitate de plată.

Dacă ar putea să... ce înseamnă incapacitate de plată? Nu reuşeşti să faci faţă angajamentelor de plăţi legale. Şi atunci ei îşi modifică angajamentele de plăţi legale, majorează taxele şi impozitele, ignoră ceea ce trebuia să fie, majorarea punctului de pensie, indexarea salariilor pentru bugetari. Nu, nu spun, sunt bune, sunt rele! Erau politicile lor să şi le analizeze ei! Dar în momentul în care nu respecţi legislaţia României şi vii cu ordonanţele alea care dau peste cap tot! Şi-l mai auzim şi pe domnul vicepremier care vine, ne gândim şi la TVA, ne gândim să şi comasăm peşte cu bere, nu?! Zicea cineva că bere cu peşte nu merg niciodată! Asta vrea să facă, să comaseze berea cu peşte…

Dar când majorezi după o zi, pe alta, înseamnă că eşti disperat! Când după o zi, pe alta, tai facilităţile fiscale pentru zeci de mii, poate o sută de mii de oameni care au mai rămas cu facilităţi fiscale în IT, astea se vor răzbuna pe cine? Pe populaţie (creşterea preţurilor, de fapt)!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor