Vânturi separatiste în Siria, kurzii îşi extind controlul


Siria: Un bărbat neidentificat (fond) oferă informaţii unui rebel, în timpul ciocnirilor luptătorilor kurzi la marginea oraşului sirian Rojava, 23 august 2013.
Siria: Un bărbat neidentificat (fond) oferă informaţii unui rebel, în timpul ciocnirilor luptătorilor kurzi la marginea oraşului sirian Rojava, 23 august 2013. (ALICE Martins / AFP / Getty Images)

Escaladează războiul din Siria în timp ce negocierile de pace amânate ar putea avea un preludiu la Moscova. Pe de o parte armata lui Assad câştigă teren în sudul Damascului iar pe de altă parte, în regiunea de nord-est, la graniţa cu Turcia şi Irak, sunt kurzii cei care îşi impun puterea.

Militarii, conform celor raportate de televiziunea de stat siriană, au preluat controlul deplin asupra localităţii Sbeineh şi a satului din apropiere, Ghazalah. Operaţiunea a fost finalizată cu ajutorul luptătorilor Hezbollah. Este vorba despre o evoluţie de importanţă strategică, deoarece se taie liniile de aprovizionare ale rebelilor la sud de Damasc şi arată cum forţele guvernamentale continuă să aibă iniţiativa în această parte a ţării, scrie publicaţia La Stampa.

Situaţia, însă, este diferită în partea de nord, unde kurzii continuă să-şi extindă sfera de influenţă. Potrivit unor surse ONU, separatiştii sirieni care controlează 19 oraşe au reuşit să cucerească şi localitatea Ain Ras, un centru important în apropierea graniţelor cu Irakul şi Turcia. Succesul kurzilor este în detrimentul grupurilor islamice, cum ar fi Nusra şi confirmă complexitatea unui conflict în care diferite grupuri de rebeli se luptă în mod deschis. Kurzii, în trecut au fost aliaţii lui Assad, dar acum văd posibilitatea de a exploata haosul războiului pentru a-şi construi propria enclavă separată.

Astfel, kurzii sirieni se alătură prietenilor din Kurdistanul irakian în războiul cu Bagdadul care este în curs de desfăşurare de pe timpul lui Saddam şi chiar şi PKK-ului turc condus de Ochalan. Această alianţă, însă, creează o dilemă pentru Ankara care a sprijinit până acum rebelii dar care nu vrea ca războiul să creeze condiţiile pentru întărirea alianţelor diferitelor mişcări separatiste kurde, care ar ameninţa integritatea teritorială. Guvernul lui Erdogan a decis chiar să construiască un zid de doi metri înălţime de-a lungul frontierei, pentru a preveni infiltrarea de kurzi. Dar iniţiativa a dus la un puternic protest, joi, în oraşul de la graniţă, Nusaybin.

În ciuda conflictului în curs de desfăşurare, inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPAC) au confirmat că fost finalizat recensământul de aproximativ 290.000 de tone de arme chimice şi gaze care nu au fost încă introduse în bombe şi focoase, găsite în 41 de locaţii în 23 de situri declarate de către regimul de la Damasc

Acest proces trebuia să redeschidă uşa negocierilor, dar discuţiile care, în conformitate cu trimisul ONU Brahimi urmau să înceapă la 23 noiembrie la Geneva, au fost amânate deoarece rebelii, reprezentaţi de Statele Unite au pus ca o precondiţie plecarea lui Assad. Rusia spune că ar dori să găzduiască o reuniune pregătitoare la Moscova, dar până acum a aderat la propunerea sa doar Damascul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe