Siria mai multor războaie, kurzii din Rojava împotriva islamiştilor Jabhat Al-Nusra
alte articole
În timp ce în Damasc inspectorii ONU încearcă să-şi dea seama cine a făcut uz de arme chimice, cine a apăsat pe trăgaciul care ar putea să provoace un război şi mulţi actori „grei”, la nord războiul este unul diferit.
Nusaybin, în Turcia, este oraşul geamăn al celui sirian Qamishli: kurzi din ambele părţi ale frontierei, familiile despărţite de istorie, dar care au rămas unite, de multe ori fiind chiar neamuri între ele.
Văzută din afara oraşului Nusaybin situaţia peste graniţă pare liniştită. Cu toate acestea, primarul din Nusaybin, Aişe Gokkan, explică că, de când luptele au izbucnit în partea de nord a Siriei, în ultimele două luni, populaţia din Qamishli s-a mărit de cinci ori, de la aproximativ 200.000 de locuitori la peste un milion de locuitori, dintre care majoritatea au fost forţaţi să fugă din satele lor, după atacurile miliţiilor islamice fundamentaliste grupate sub steagul grupării Jabhat Al-Nusra.
La Nusaybin urgenţa reală este acum cea umanitară. De când a început lupta în Rojava (regiune din Siria cu capitala la Qamishli), guvernul turc a închis graniţa, nelăsând să treacă nici măcar ajutoare pentru populaţia civile, în special alimente şi medicamente.
Graniţa dintre Turcia şi Siria se extinde pe aproximativ 800. Este îngrijorător deoarece graniţa rămâne închisă, în timp ce de cealaltă parte există suspiciunea că au loc masacre ale populaţiei civile. Numai în unele cazuri, autorităţile au permis trecerea ajutorului umanitar, şi, întotdeauna numai după demonstraţiile ample ai locuitorilor de pe ambele părţi ale frontierei, ultima dată în urmă cu câteva săptămâni, în Şeniurt.
Acum, partidul pro-kurd pentru Pace şi Democraţie (BDP), al lui Gokkan este un exponent, organizează un protest în Nusaybin, pentru a solicita deschiderea unui coridor umanitar stabil cu Qamishli.
Ecoul dezbaterii internaţionale privind armele chimice folosite în Al-Ghouta, la marginea Damascului, a ajuns în Nusaybin şi în mulţi se întreabă dacă cele mai recente declaraţii ale secretarului de stat american John Kerry sunt preludiul unei alte intevenţii americane în Orientul Mijlociu.
Desenând harta conflictului, în ultimele luni, devine clar că trupele lui Assad au menţinut şi întărit controlul lor în regiunile centrale şi de vest, în timp ce rebelii şi-au făcut drumul lor spre nord şi est. Partea de sud este încă în echilibru, în timp ce la nord se pare că kurzii încercă să creeze propria entitate autonomă.