Turcia: Criza kurdă, Erdogan lansează „pachetul de democratizare"
alte articole
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că săptămâna viitoare guvernul său va prezenta un pachet de reforme pentru consolidarea democraţiei şi pentru a menţine deschis procesul de pace, destul de fragil, cu kurzii.
„Am dedicat câteva ore acestui pachet de democratizare. Sperăm să discutăm acum despre cele mai recente articole şi eu cred că într-o săptămână vom anunţa pachetul de democratizare", a declarat prim-ministrul, joi, într-o apariţie în faţa presei. Anterior, Erdogan a anunţat că parlamentul se va întâlni până la sfârşitul verii pentru a evalua aceste măsuri. Odată cu aprobarea pachetului de democratizare se va încerca să se pună capăt unui conflict care a durat trei decenii şi care a cauzat peste 40.000 de decese.
Anunţul „pachetului de democratizare" a avut loc la scurt timp după ce Partidului Muncitorilor din Kurdistan ( PKK ) a vrut să oprească retragerea de pe teritoriul Turciei pentru că Ankara „nu a respectat acordurile stabilite".
„Guvernul turc nu a acţionat încă, demonstrând astfel că nu caută o soluţie. Ne vom apăra. Am suspendat retragerea. În cazul în care va ataca ne vom apăra. Dacă vor fi intensificate atacurile lor vom trimite înapoi ( în Turcia ), grupurile care au fost dezmembrate în Sudul Kurdistanuui - regiunea semi autonomă a Kurdistanului irakian - " a dat asigurări liderul PKK , Abdullah Ocalan, care în luna martie, din închisoarea în care se află din anul 1999 unde deserveşte o condamnare pe viaţă, a anunţat retragerea trupelor.
Liderii kurzi au cerut guvernului turc să pună rapid în aplicare reformele convenite în timpul discuţiilor cu Ocalan. Cu toate acestea, Ankara susţine că, în scopul de a îndeplini partea sa din acord, kurzii trebuie să accelereze retragerea trupelor sale din nordul Irakului.
Reformele anunţate de Erdogan includ redeschiderea seminarului greco-ortodox din Halki în insula din apropierea de Istanbul, eliminarea restricţiilor privind utilizarea vălului islamic şi promovarea drepturilor minorităţii Alevi. Aceste măsuri au scopul de a garanta dreptul la educaţie în limba kurdă şi de a reduce numărul de voturi necesare partidelor de a intra în parlament.