Sirenele au răsunat din nou la Timişoara, după 27 de ani

Sirenele au răsunat din nou, azi, la ora 12 în centrul Timişoarei pentru a marca momentul când în urmă cu 27 de ani Timişoara era declarată primul oraş liber din România.
Gina Sturdza
20.12.2016

alte articole

Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)
Gina Sturdza
20.12.2016

Sirenele care în urmă cu 27 de ani au sunat pentru a anunţa începerea eliberării României s-au auzit astăzi din nou.

În ziua de 20 decembrie 1989, Timişoara a fost declarată primul oraş liber al României de către reprezentaţii Frontului Democrat Român, formaţiunea politică înfiinţată pe străzile însângerate ale Timişoarei. În oraş s-au adunat peste o sută de mii de manifestanţi.

În timp ce Timişoara fierbea, la Bucureşti, Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu au fost desemnaţi de Elena Ceauşescu să se întâlnească cu o delegaţie a protestatarilor. Ei au refuzat să îndeplinească revendicările oamenilor şi situaţia a rămas în mare parte neschimbată.

La 20 decembrie, trenuri încărcate cu mii de muncitori de la fabrici din Oltenia înarmaţi cu bâte se îndreptau într-acolo, să lupte cu "ungurii care au atacat ţara" şi cu "huliganii". Au fost aşteptaţi cu cornuri şi iaurt. Încercarea regimului de ai-i folosi la înăbuşirea protestului, a eşuat iar aceştia s-au alăturat timişorenilor.

Treptat, situaţia a ieşit de sub controlul autorităţilor, iar militarii au început să fraternizeze cu demonstranţii. A doua zi, bucureştenii au început să se ridice şi ei împotriva regimului comunist şi să desăvârşească ceea ce Timişoara a plătit cu sânge.

Revolta începută în 16 decembrie a cuprins România şi s-a transformat în Revoluţie la 20 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor