Sirenele au răsunat din nou la Timişoara, după 27 de ani

Sirenele au răsunat din nou, azi, la ora 12 în centrul Timişoarei pentru a marca momentul când în urmă cu 27 de ani Timişoara era declarată primul oraş liber din România.
Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei.
Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Sirenele care în urmă cu 27 de ani au sunat pentru a anunţa începerea eliberării României s-au auzit astăzi din nou.

În ziua de 20 decembrie 1989, Timişoara a fost declarată primul oraş liber al României de către reprezentaţii Frontului Democrat Român, formaţiunea politică înfiinţată pe străzile însângerate ale Timişoarei. În oraş s-au adunat peste o sută de mii de manifestanţi.

În timp ce Timişoara fierbea, la Bucureşti, Emil Bobu şi Constantin Dăscălescu au fost desemnaţi de Elena Ceauşescu să se întâlnească cu o delegaţie a protestatarilor. Ei au refuzat să îndeplinească revendicările oamenilor şi situaţia a rămas în mare parte neschimbată.

La 20 decembrie, trenuri încărcate cu mii de muncitori de la fabrici din Oltenia înarmaţi cu bâte se îndreptau într-acolo, să lupte cu "ungurii care au atacat ţara" şi cu "huliganii". Au fost aşteptaţi cu cornuri şi iaurt. Încercarea regimului de ai-i folosi la înăbuşirea protestului, a eşuat iar aceştia s-au alăturat timişorenilor.

Treptat, situaţia a ieşit de sub controlul autorităţilor, iar militarii au început să fraternizeze cu demonstranţii. A doua zi, bucureştenii au început să se ridice şi ei împotriva regimului comunist şi să desăvârşească ceea ce Timişoara a plătit cu sânge.

Revolta începută în 16 decembrie a cuprins România şi s-a transformat în Revoluţie la 20 decembrie.