Tokes, lăsat fără "Steaua României": Cei condamnaţi pentru corupţie au fost supuşi aceluiaşi procedeu?
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras vineri europarlamentarului Laszlo Tokes distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. Cum a răspuns liderul maghiar? Printr-o scrisoare deschisă adresată şefului statului în care susţine că decizia acestuia, inspirată din demersul pornit de fostul premier Victor Ponta, reprezintă "un imens autogol politic şi diplomatic".
"Am aflat din presă cu tristeţe şi dezamăgire că aţi decis retragerea ordinului "Steaua României", distincţie ce mi-a fost acordată de către preşedintele Traian Băsescu. Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara, libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie '89 — pentru libertatea de exprimare", a precizat Laszlo Tokes în scrisoarea citată de Agerpres.
Europarlamentarul a explicat că a acceptat în 2009 distincţia oferită de şeful statului de atunci, Traian Băsescu, pentru că ştia că prin aceasta nu el, ci toţi timişorenii au primit recunoştinţă "în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care au dat dovadă", declanşând revolta istorică împotriva dictaturii comuniste.
"Iar acum retrageţi această distincţie, cu motivul că toţi cei care au vreo decoraţie trebuie să respecte Constituţia României. În primul rând, critica unor articole ale constituţiei într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur şi simplu uzul unui drept fundamental din constituţie, şi anume, a libertăţii de exprimare. Dar se iveşte de la sine întrebarea: toţi cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au vreo distincţie din partea statului român au fost supuşi aceluiaşi procedeu? Veţi analiza sau nu faptele sau declaraţiile lor, dacă sunt conforme cu Constituţia României?" a continuat Tokes.
Liderul maghiar a vorbit şi despre faptul că graniţele culturale ale naţiunilor şi graniţele politice ale ţărilor europene de obicei nu coincid.
"Am susţinut şi susţin şi acum, că asemenea poziţiei Austriei faţă de comunitatea de limba germană din Italia şi asemenea României, care în mod just îşi ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităţilor românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, şi Ungaria are dreptul — ba chiar obligaţia constituţională — să protejeze comunităţile maghiare de dincolo de graniţele ei. Practica politică dusă de Austria, Croaţia, Suedia, Danemarca, Germania şi România trebuie să fie valabilă şi justă chiar şi în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susţinut în repetate rânduri, şi îl susţin şi acum", a subliniat Tokes.
Decizia preşedintelui Iohannis, inspirată din demersul pornit de fostul premier Victor Ponta, este, în opinia politicianului maghiar, contrară spiritului Timişoarei şi reprezintă un imens autogol politic şi diplomatic.
"Care va fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe româneşti vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriţi şi Dumneavoastră continuarea practicii de standard dublu: ce este bine şi permis pentru români este interzis pentru maghiari? Stimate domnule Preşedinte, nu ştiu dacă aţi luat această decizie din proprie convingere sau v-aţi lăsat ghidat şi supus presiunilor din partea lui Corina Creţu, Victor Ponta şi alţi socialişti, dar nici nu este important.
Cu sau fără Dumneavoastră, cu sau fără distincţie, eu rămân fidel idealurilor revoluţiei din Timişoara. În această regiune, românii şi maghiarii trebuie să-şi respecte reciproc libertatea celuilalt, şi dacă e cazul, trebuie să luptăm unindu-ne forţele pentru libertatea şi drepturile noastre. Aşa cum am făcut în decembrie 1989 la Timişoara. Uniţi în libertate: români, germani, maghiari", îşi încheie scrisoarea Tokes Laszlo.
Retragerea decoraţiei lui Tokes
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care îi retrage lui Laszlo Tokes distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, decizie luată la propunerea Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României".
"În urma unor declaraţii făcute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii. Domnul Tokes s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie.
După părerea mea, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincţie vrea sa îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul "Steaua României" domnului Laszlo Tokes", a declarat, cu o zi în urmă Klaus Iohannis.
În vara lui 2013, mai exact pe 27 iulie, Laszlo Tokes, care deţinea statutul de europarlamentar, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Această cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.
În consecinţă, Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României", sesizat de europarlamentarul PSD Corina Creţu, a decis, după îndelungi tergiversări şi amânări, inclusiv pe lipsă de cvorum, să-i retragă distincţia lui Tokes, pe motiv că "declaraţiile, iniţiativele politice, atitudinile revizioniste şi instigările la ură interetnică, ale domnului europarlamentar român îl (...) dezonorează pe purtătorul însemnelor şi creează prejudicii morale celorlalţi membri ai Ordinului, (...) şi sfidează şi calitatea sa de europarlamentar român, situaţie pe care o sesizăm şi Parlamentului European".
Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a hotărât să îi retragă distincţia lui Tokes la finele lui 2013, iar acesta a atacat, pe 6 ianuarie, decizia în instanţă, considerând-o nelegală şi nefondată.
Tokes a fost decorat în decembrie 2009, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Revoluţie, izbucnită în Timişoara, punctul focal fiind grupul de persoane ce încercau să împiedice evacuarea lui Laszlo Tokes, pastor la vremea respectivă, din locuinţa pe care o ocupa, asimilând evacuarea acestuia cu un nou atac tipic comunist împotriva religiei.