Sindicatele din învăţământ cu podul plin de promisiuni în prag de alegeri
alte articole
Cu o săptămână înainte de alegerile pentru Preşedinţia ţării, premierul Victor Ponta şi 8 miniştri din guvernul său au semnat un acord de înţelegere cu sindicatele din educaţie, promiţându-le acestora tot ceea ce le-au refuzat sau au tergiversat anterior: salarii cu 10% mai mari din 2015, o nouă Lege a Educaţiei, pensionarea profesorilor cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea pensiei, să modifice din nou toate programele şcolare etc.
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi unul dintre semnatarii documentului obţinut şi publicat de Hotnews, a confirmat pentru sursa citată existenţa acordului şi a declarat că “premierul a promis că viitorul prim-ministru, dacă el va fi la Cotroceni, o să contrasemneze acest acord”. Întrebat la ce s-au angajat sindicatele din educaţie, în schimbul acestui acord, Hăncescu a răspuns că "nu este nicio obligaţie din partea noastră, este numai obligaţia guvernului".
"Chiar ministrul bugetului a spus că nu trebuie să uităm că în 2016 vor fi două tipuri de alegeri: locale şi parlamentare, aşa că timpul trece şi nu cred că îşi vor permite sa îl încalce [viitorul guvern să încalce acordul - n.red.]. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vîlcov, el a recunoscut treaba asta", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) pentru hotnews.ro.
Acordul pe care preşedintele FSLI speră ca guvernul să nu-l încalce a fost semnat în condiţiile în care nu există încă un proiect de buget pe 2015.
Semnatarii acestui Acord sunt prim-ministrul Victor Ponta, Liviu Dragnea - ministrul Dezvoltării, Remus Pricopie - ministrul Educaţiei, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Ioana Petrescu - ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov - ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb - ministrul Muncii, Aurelia Cristea - ministrul delegat pentru Dialog Social şi Eugen Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene. Aceştia s-au angajat în prag de alegeri să crească salariile profesorilor cu 10% anul viitor, cu alţi 10% în 2016 şi din nou cu 10% în 2017, să crească şi salariile personalului nedidactic cu 35% în următorii 2 ani, să deblocheze posturile didactice auxiliare şi nedidactice şi să le aloce cadrelor didactice minimum 100 de euro anual pentru dezvoltare profesională.
Întrebat de Hotnews cine a cerut acest acord, cum a apărut el, preşedintele FSLI Simion Hăncescu a declarat că acordul este treabă veche: "Povestea este veche, de un an de zile ne chinuim, am cerut demult chestiunile acestea. Vă aduceţi aminte că am avut un miting în Piaţa Victoriei şi după acest miting au început discuţiile, e treabă veche. Toate s-au pus cap la cap şi a fost realizat acest acord.", a declarat liderul sindical.