Simulare de cutremur de mare intensitate declanşată de MAI

Efectivele MAI, pompierii, spitalele, Ambulanţa, Inspectoratul General de Aviaţie etc. au fost angrenate în ample exerciţii vizând simularea unui cutremur cu magnitudine de peste 7 grade, exerciţii menite să arate ce nu funcţionează bine în structurile de profil.
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
01.11.2016

Ministerul de Interne a declanşat, marţi dimineaţa, la ora 8,04, o simulare de intervenţie în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe Richter, cu impact la Bucureşti şi Iaşi. Scopul exerciţiului - desfăşurat la scurt timp după ce Italia a fost răvăşită de cutremure - a fost verificarea timpilor de reacţie şi capacitatea de mobilizare, a precizat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

"La ora 8,04 am declanşat la nivel naţional un exerciţiu care simulează un cutremur de magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, un cutremur cu impact la Bucureşti şi Iaşi. Ora declanşării şi momentul declanşării au fost ştiute de dimineaţă de trei persoane: domnul preşedintele Iohannis, domnul prim-ministru şi cu mine, asta pentru a ne asigura că vom avea o reacţie din partea sistemului, din partea structurilor autorizate. Obiectivul acestui exerciţiu este de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. (...) Practic, exerciţiul de astăzi validează sau vrea să valideze acest concept, să vedem dacă procedurile pe care le-am scris, pe care le-am gândit sunt şi duc la un concept de intervenţie unitar şi eficient", a declarat Tudorache, citat de Agerpres.

În exerciţiu au fost angrenate toate structurile şi autorităţile responsabile într-o astfel de situaţie, respectiv IGSU, spitalele, Ambulanţa, Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv), nu doar forţele MAI, a mai precizat ministrul.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că au fost alertate toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, unităţile mari de Poliţie, Jandarmerie iar în spitalele din Bucureşti s-a dat alerta, urmând să se decidă ce alte spitale din ţară vor fi alertate.

Arafat a mai informat că în cazul unei situaţii de urgenţă reale statul poate rechiziţiona excavatoare, camioane, dar şi alte materiale necesare unei intervenţii şi a precizat că exerciţiul nu este menit să fie o demonstraţie de succes, ci are scopul de a descoperi ce nu merge bine şi pentru a se face îmbunătăţiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor