Premierul nipon cere o poziţie fermă faţă de ameninţarea nord-coreeană

Shinzo Abe a cerut comunităţii internaţionale să îşi regândească strategia privind oprirea ameninţării nord-coreene. Phenianul a generat temeri în regiune cu ultimul său test nuclear.
Shinzo Abe
Shinzo Abe (Captură Foto)

Într-un mesaj adresat, miercuri, Adunării Generale a ONU, premierul japonez Shinzo Abe a cerut comunităţii internaţionale să găsească o modalitate mai eficientă de răspuns la comportamentul agresiv, recent, al Coreei de Nord.

“Ameninţarea la adresa comunităţii internaţionale a devenit tot mai serioasă şi tot mai realistă”, a precizat Abe. “Este nevoie de noi metode, total diferite de ceea ce am aplicat până ieri”.

Comentariile sale au avut loc la o zi după ce preşedintele american, Barack Obama şi premierul chinez, Li Keqiang au căzut de acord să intensifice cooperarea în vederea constrângerii Coreei de Nord – incluzând chiar şi posibilitatea sancţiunilor.

Discursul lui Abe a avut loc în aceeaşi zi în care SUA s-a implicat într-un spectacol de forţă militară în Peninsula Coreeană, trimiţând două bombardiere deasupra Coreei de Sud, într-un avertisment clar adresat Phenianului.

“Absolut inacceptabil”

Coreea de Nord a desfăşurat la data de 9 septembrie cel de-al cincilea test nuclear, declanşând un cutremur de magnitudine 5,3 şi îngrijorând liderii multor ţări.

Testul nuclear a avut loc după o serie de teste cu rachete efectuate în ultimele câteva luni, inclusiv o lansare de trei rachete cu doar câteva zile înaintea testului nuclear. Coreea de Nord a mai desfăşurat în luna ianuarie a acestui an un alt test nuclear.

La câteva zile după testul nuclear, Coreea de Sud a declarat că, Phenianul ar fi capabil să desfăşoare un alt test nuclear în orice moment. Între timp, Japonia şi-a intensificat criticile împotriva Coreei de Nord.

“Coreea de Nord a desfăşurat două teste nucleare într-un interval de doar nouă luni”, declara Abe pe 12 septembrie. “Acest lucru este absolut inacceptabil”.