Şeful Corpului de Control al Guvernului: "Nu vă bazaţi pe instituţiile statului când va lovi un mare cutremur"
alte articole
UPDATE: Guvernul se implică şi el în scandalul declanşat de declaraţiile lui Valentin Mircea, care a opinat pe Facebook că, în caz de cutremur major cetăţenii nu se pot baza pe instituţiile statului.
"Valentin Mircea a vorbit în nume personal, acesta nu este şi poziţia Guvernului. Guvernul, prin vicepremierul Vasile Dîncu şi instituţiile pe care le coordonează, a analizat recent care este răspunsul autorităţilor la un cutremur cu consecinţe deosebite si raportul a fost prezentat în Guvern şi apoi public, împreună cu concluziile şi măsurile necesare pentru siguranţa populaţiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, citat de stiripesurse.ro.
***
UPDATE: Nemulţumit că Valentin Mircea a criticat reacţia instituţiilor statului după cutremurul de vineri noaptea, secretarul de stat Raed Arafat susţine că astfel de mesaje duc la deruta populaţiei.
"Este practic un îndemn: faceţi fiecare ce vă taie capul, ceea ce este foarte grav, a declarat Raed pentru digi24.ro, adăugând că în caz de cutremur, populaţia trebuie să lucreze şi să colaboreze cu instituţiile statului.
Raed Arafat a mai spus că reacţia instituţiilor române după cutremur a fost cea corectă şi nu ştie la ce se aştepta Valentin Mircea.
***
Pe instituţiile statului, bune de umflat muşchii şi care dau frumos la simpozioane nu se poate conta, remarcă Şeful Corpului de Control al Guvernului, adăugând că mass-media şi televiziunile au fost odioase după cutremurul de vineri noaptea, preferând în loc să ofere informaţii despre seism, pentru a linişti populaţia au preferat să îndruge "bazaconii" de genul "cum vor tehnocraţii să va ia casele după cutremur."
Redăm postarea lui Mircea, dispărută ulterior de pe Facebook, nu înainte de a fi preluată însă de jurnalişti.
"IGSU - 0 (zero).
Televiziunile de ştiri - 0 (zero)
Institutul de Fizica Pământului - 1 (unu) - a 'crăpat' site-ul iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter!
Concluzia preliminară: instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi umflat muşchii dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur.
Mass-media şi mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informaţie elementară despre cutremur şi nu au liniştit oamenii. Când s-a făcut ziuă, au început să sperie oamenii şi să ofere bazaconiile obişnuite (gen "cum vor tehnocraţii să vă ia casele după cutremur"). Deoarece televiziunile ază-zise de ştiri trăiesc din teamă şi cultivă şi propagă teama, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta.
Ceea ce puţini stiu este că televiziunile au OBLIGATIA DE A INFORMA populaţia, mai ales în situaţii de urgenţe şi catastrofe iar în schimbul acestei obligaţii beneficiază de facilitaţi, aşa cum este obligaţia cabliştilor de a ne băga pe gât, în pachetul de bază, un număr aberant de mare de televiziuni care nu oferă nimic de calitate ('must-carry').
Dacă tot primesc informaţiile necesare de pe internet şi de la centre de geofizica din străinătate, o să cer cablistului meu să elimine din pachetul de bază televiziunile care nu îşi fac treaba şi care nu oferă nimic. Este dreptul meu şi dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligaţia de 'must-carry' şi care încalcă, în loc să garanteze dreptul meu constituţional la informare.", scria pe Facebook Mirea, într-o postare dispărută ulterior.
Reamintim că un seism cu magnitudine 5,6, a zguduit vineri noapte România. Seismul s-a produs la ora 2:11 noaptea, la o adâncime de 88,3 kilometri şi s-a resimţit pe întreg teritoriul României, dar şi în Republica Moldova. Potrivit US Geological Survey (USGS) seismul s-a produs în Vrancea, la 7 kilometri de localitatea Nereju. Ulterior, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit magnitudinea seismului la 5,3.
Mai amintim că potrivit proiectului Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, în situaţia unui seism de magnitudine mare, trei sferturi dintre locuitorii României pot fi afectaţi.
Mai mult, pe lângă faptul că multe imobile din toată ţara sunt şubrede şi neconsolidate, chiar şi 32 de unităţi ale pompierilor, cei care ar trebui să ne salveze în caz de cutremur puternic, funcţionează în clădiri cu risc seismic major.