Simptomele variolei maimuţei diferă de cele ale focarelor anterioare - studiu britanic

Imagini care arată exemple de erupţii şi leziuni datorate virusul variolei maimuţei
Imagini care arată exemple de erupţii şi leziuni datorate virusul variolei maimuţei (Captură ecran - Reuters)

Potrivit cercetătorilor din Londra, pacienţii cu variolă din Marea Britanie au simptome foarte diferite de cele observate în focarele anterioare, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la ratarea unor cazuri, transmite Reuters.

Pacienţii au raportat mai puţină febră şi oboseală şi mai multe leziuni cutanate în zonele genitale şi anale decât cele întâlnite în mod obişnuit în cazul variolei maimuţei, a constatat studiul efectuat în luna mai a acestui an pe 54 de pacienţi la clinicile de sănătate sexuală din Londra.

Variola maimuţei, o boală virală de obicei relativ uşoară care este endemică în mai multe ţări din vestul şi centrul Africii, a provocat peste 5.000 de cazuri şi un deces în afara acestor zone - în principal în Europa - de la începutul lunii mai. Numărul cazurilor a crescut, de asemenea, în ţările în care se răspândeşte de obicei mai mult, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cercetarea de la Londra, publicată în revista Lancet Infectious Diseases Journal, vine în urma unor sugestii ale unor organisme de sănătate publică, precum Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din Statele Unite, potrivit cărora epidemia - care se răspândeşte în principal în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi - se prezintă în mod neobişnuit.

Autorii, de la o serie de instituţii, inclusiv Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust, au declarat că definiţiile de caz ar trebui revizuite pentru a se evita trecerea cu vederea a unor cazuri, mai ales că variola maimuţei poate "mima" alte infecţii cu transmitere sexuală (ITS) comune, precum herpesul şi sifilisul. De asemenea, studiul a constatat că un sfert dintre pacienţii cu variola maimuţei erau seropozitivi, iar un sfert aveau o altă ITS.

"Diagnosticarea greşită a infecţiei poate împiedica oportunitatea unei intervenţii adecvate şi prevenirea transmiterii ulterioare", a declarat Dr. Ruth Byrne, de la Trust.

Variola maimuţei se răspândeşte prin contact apropiat, iar cercetătorii lucrează pentru a stabili dacă poate fi transmisă şi prin spermă, definiţia clasică a transmiterii sexuale.

David Heymann, un epidemiolog specializat în boli infecţioase şi consilier al OMS pentru această epidemie, a declarat că este important să se controleze răspândirea fără a-i stigmatiza pe cei afectaţi.

"Acest lucru include lucrul cu populaţiile cu cel mai mare risc pentru a încerca să le ajutăm să înţeleagă cât de uşor este să prevenim această infecţie - doar prin evitarea contactului fizic în zona genitală [atunci când este prezentă o erupţie cutanată]", a declarat el pentru sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură