Siguranţa online a copiilor: 10 reguli la care părinţii trebuie să fie atenţi [experţi]

Printre principalele reguli pe care părinţii le-au introdus pentru siguranţa online a copiilor lor se numără: să nu accepte propuneri de la străini, să nu difuzeze niciodată informaţii personale şi să ceară permisiunea înainte de a descărca ceva.
Un sondaj realizat în rândul a 1 000 de mame şi taţi ce au copii cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani a constatat că printre cele 10 reguli care figurează în top se numără şi faptul că trebuie să vorbească doar cu prieteni din viaţa reală sau cu membri ai familiei şi că nu trebuie să salveze online detaliile cardurilor bancare.
De asemenea, nu trebuie să folosiţi niciodată nume în discuţiile de grup.
Cu toate acestea, aproape unul din 10 părinţi nu are nicio regulă pe care copiii lor să o respecte atunci când sunt online, în ciuda faptului că 34% dintre ei sunt îngrijoraţi de siguranţa copiilor lor pe internet.

Doar 32% dintre aceştia au instituit măsuri de control pentru imaginile şi videoclipurile pe care copiii lor le postează pe reţelele de socializare.
Sondajul a fost comandat de Tesco Mobile şi Internet Matters pentru a lansa setul de instrumente "Micul ajutor digital".
"Cunoaştem importanţa de a rămâne conectaţi şi oportunităţile pe care tehnologia le poate debloca la copii", a declarat Rachel Swift, director pentru clienţi al Tesco Mobile. "Dar din această cercetare reiese clar că multe familii se confruntă cu dificultăţi în a şti cum să îşi menţină copiii în siguranţă online."
De asemenea, studiul a constatat că 49% dintre părinţi se luptă să decidă ce reguli de siguranţă online să implementeze în general.
Dar pentru a arăta diferenţele generale evidente, opt din 10 ar permite accesul la internet unui copil sub 13 ani. Cu toate acestea, părinţii intervievaţi nu au intrat ei înşişi pe internet decât la 19 ani.

De asemenea, a reieşit că 45 % dintre respondenţi nu sunt siguri de gradul obişnuit de libertate online de care ar trebui să beneficieze un copil. În proporţie de 52%, mai mult de jumătate dintre aceştia dau vina pe faptul că nu existau astfel de orientări când erau mai tineri.
Iar 76% dintre ei îşi doresc pur şi simplu ca lumea să fie la fel de simplă pentru copii ca în trecut, când siguranţa online nu a fost niciodată o problemă.
"Să-i oferiţi copilului dumneavoastră primul telefon mobil poate fi o decizie dificilă", a declarat Carolyn Bunting MBE, co-director executiv al Internet Matters.
"De aceea suntem încântaţi de parteneriatul cu Tesco Mobile, pentru a crea setul de instrumente "Micul ajutor digital", un loc în care părinţii pot primi sfaturi şi îndrumări personalizate pentru a stabili controalele corecte pentru dispozitivele şi activitatea online a copiilor lor.
"Sfaturile personalizate le vor oferi părinţilor liniştea şi siguranţa că au configurat dispozitivul copilului lor într-un mod sigur şi adecvat vârstei."
Setul de instrumente oferă îndrumări cu privire la modul de protejare a copiilor împotriva timpului excesiv petrecut în faţa ecranului, la consumul de ştiri false, cheltuirea de bani online, expunerea la conţinuturi necorespunzătoare, manipulare online şi hărţuire cibernetică.
Top 10 reguli online pe care părinţii ar trebui să le pună în vederea copiilor lor
1. Nu acceptaţi cereri de prietenie de la străini.
2. Nu difuzaţi informaţii personale.
3. Nu vă transmiteţi adresa.
4. Cereţi permisiunea înainte de a descărca ceva.
5. Nu plătiţi nimic online.
6. Nu puneţi online detalii despre cardurile bancare.
7. Vorbiţi numai cu prieteni din viaţa reală sau cu membrii familiei.
8. Nu difuzaţi nicio informaţie personală pe platformele de socializare.
9. Nu acceptaţi prieteni pe platformele de socializare dacă nu îi cunoaşteţi în viaţa reală.
10. Nu înjuraţi oamenii/nu fiţi neplăcuţi în discuţiile de grup.