Malnutriţia infantilă perpetuează sărăcia (studii)
Malnutriţia infantilă este unul din principalii factori care împiedică multe ţări în curs de dezvoltare să iasă din sărăcie, potrivit unei serii de studii publicate în ultimul număr al revistei ştiinţifice britanice The Lancet, citată joi de agenţia EFE. Calitatea alimentaţiei în timpul sarcinii şi primilor ani de viaţă nu numai că afectează şansele de supravieţuire ale copilului, dar şi determină un amplu evantai de caracteristici viitoare, precum randamentul şcolar şi rezistenţa la anumite boli infecţioase.
Este şi motivul pentru care oamenii de ştiinţă avertizează că ameliorarea alimentaţiei copiilor este un factor cheie pentru a asigura creşterea economică şi progresele sociale din ţările în curs de dezvoltare. 'Cauzele problemei au rădăcini politice, sociale şi economice. Soluţia nu este simplă şi nu poate fi încadrată într-un singur ciclu politic, ceea ce face ca prognoza asupra situaţiei să nu fie pozitivă', a declarat Richard Horton, directorul publicaţiei The Lancet.
Potrivit medicului pakistanez Zulfiqar Bhuta, de la Colegiul Regal de Pediatrie şi Îngrijire Infantilă din Marea Britanie, o investiţie de 9,6 miliarde de dolari (7,344 miliarde de euro) ar salva viaţa a peste 900.000 de copii pe an. Analiza medicului Bhuta arată că peste jumătate din acest capital ar putea fi dat de ţările afectate de această problemă, în timp ce între 3 şi 4 miliarde de dolari (2,1 - 2,8 miliarde) ar trebui să vină de la donatori externi, reprezentând, în opinia sa,'mai puţin decât ceea ce investesc anual Coca-Cola şi McDonalds în publicitate'.
O altă cercetare pe aceeaşi temă este cea condusă de cercetătorul Robert Black, de la Şcoala de Sănătate Publică John Hopkins din Baltimore (SUA), care arată că malnutriţia derivă din lipsa unor elemente esenţiale, precum vitamina A, zincul, fierul şi calciul, şi a problemelor care intervin în perioada de alăptare. Aceste carenţe pot produce o întârziere a creşterii, slăbiciune extremă sau creşterea riscului de moarte din cauza îmbolnăvirii atât a mamei, cât şi a copilului.
'Ţările nu vor putea ieşi din sărăcie şi nici să facă progrese economice susţinute dacă marea parte a populaţiei nu ajunge la un nivel de siguranţă nutriţională, indispensabilă pentru o viaţă productivă şi sănătoasă', a avertizat Black. Echipa lui propune zece intervenţii urgente pentru a contracara malnutriţia infantilă, între care include administrarea de acid folic, calciu şi suplimente alimentare de către femeile însărcinate.
Experţii sfătuiesc totodată să se promoveze alăptarea în rândul mamelor şi să se asigure o alimentaţie complementară a copiilor, măsuri care au dovedit că reduc îmbolnăvirile şi decesul în rândul mamelor şi nou-născuţilor', notează studiul. Potrivit directorului publicaţiei, dacă 'se optimizează alimentaţia infantilă şi maternală, avantajele se vor extinde pe parcursul mai multor generaţii. De aceea trebuie să acţionăm strâns uniţi pentru a profita acum de această oportunitate', a conchis el.