Sfat de la „micul agricultor” Traian Băsescu: În viaţă trebuie să faci două lucruri - să ai copii şi să ai pământ
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, că, după ce în familie are un proprietar de teren agricol, iar el este "capul răutăţilor", este de părere că în viaţă trebuie făcute două lucruri, respectiv "să ai copii şi să ai pământ", relatează Mediafax.
"Nu am venit numai în calitate de preşedinte, pentru că sunt şi eu un mic agricultor", a declarat Traian Băsescu, adăugând că a venit pentru a-şi manifesta respectul pentru activitatea agricultorilor, adăugând totodată că atunci când îşi va termina mandatul se va putea înscrie în Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, pentru a beneficia de sprijinul acestei structuri.
Şeful statului a informat că pe site-ul Preşedinţiei s-a publicat cadrul naţional strategic pentru dezvoltarea din agricultură, strategie care are la bază doi piloni, unul care vizează o dezvoltare pe verticală, din tarla să se ajungă la procesare şi la piaţă, cea mai bună soluţie pentru maximizarea beneficiilor agricultorilor, şi cel de-al doilea, pe orizontală, în aşa fel încât terenurile să fie vândute într-o anumită logică şi în interes naţional, pentru că "este un bun cu care nu ne putem juca".
"După ce în familie am un proprietar şi, sigur, eu sunt capul răutăţilor, mi se pare că în viaţă trebuie să faci două lucruri, să ai copii şi să ai pământ", a declarat Băsescu.
Preşedintele a precizat de asemenea că este esenţial ca românii să înţeleagă importanţa consolidării suprafeţelor.
"Când privim la rentabilitatea agriculturii, la productivitate, nu putem să nu observăm că nu putem sta în competiţie când jumătate din terenul agricol se află în ferme de subzistenţă", a explicat Traian Băsescu.
Şeful statului a vorbit şi despre prioritatea irigaţiilor: "Irigaţii nu vom avea pe suprafeţe mari (..) nici în doi, cinci poate nici în zece ani. Sunt costuri foarte mari, dacă ţinem cont de irigaţiile inteligente, cu costuri minime".
"Şi la mine, în jurul pământului, duce canalul de irigaţii, dar e secat de câţiva ani nu s-a adus apă în canal, pentru că este foarte scump", a precizat acesta, adăugând că "soluţia, pe lângă finalizarea canalului Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, care au fost destinate să rezolve problematica de irigaţii, nu doar de transport, trebuie să ne uităm încă o dată la ceea ce ne-a dat Dumnezeu".
Preşedintele a povestit despre discuţia sa cu un fermier din Arad care avea o livadă de piersici şi care a rezolvat problema irigării terenului într-un mod ingenios, printr-un bazin colector care aduna apa de ploaie.
"Omul, prin gravitaţie, îşi uda grădina. Oameni buni, uitaţi-vă ce ploi avem acum, în unele judeţe. Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, din ştiu eu ce mai vine, pur şi simplu putem iriga suprafeţele agricole prin gravitaţie, fără să mai utilizăm marile pompe de irigaţii cu consumuri extraordinar de mari", a afirmat Traian Băsescu.
În opinia sa, statul trebuie să fie şi aici "un campion al sprijinului pentru agricultori, prin realizarea investiţiilor, în mod obligatoriu".
Şeful statului a subliniat că este necesară o consolidare a suprafeţelor agricole şi a atras totodată atenţia că totul este o poveste până nu se face cadastru şi cartea funciară.
"Ştiu ce am păţit. E o problemă, când omul nu are cadastru, degeaba te înţelegi cu el, am vrut să mai adaug câteva hectare, acolo, dar nu a mers pentru că nu avea cadastru", a mai declarat Băsescu.