Amnesty International Moldova susţine victimele torturii

În ajunul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii mai multe organizaţii de drepturile omului cer autorităţilor R. Moldova să-şi îndeplinească obligaţiile în domeniul prevenirii şi combaterii impunităţii şi torturii, inclusiv reabilitarea victimelor torturii.
Ştefan Sârbu
25.06.2017

alte articole

Acţiunea publică ”Susţinem victimele torturii”, organizată de Amnesty International Moldova (amnesty.md)
Ştefan Sârbu
25.06.2017

Cu ocazia Zilei Internaţionale în Sprijinul Victimelor Torturii, Amnesty International Moldova a organizat sâmbătă, în Parcul Valea Morilor din Capitală o acţiune publică, cu genericul ”Susţinem victimele torturii!”. Activiştii pentru Drepturile Omului au proiectat filmul documentar ”Capcana”, al cărui subiect prezintă evenimentele din 7 aprilie 2009, când în Republica Moldova a fost aplicată în masă tortura şi tratamentele inumane. Acţiunea a avut ca scop sensibilizarea publicului cu privire la inacţiunile statului privind susţinerea victimelor torturii şi redresarea drepturilor acestora, în ajunul raportării de către Guvernul de la Chişinău a rezultatelor implementării prevederilor Convenţiei UNCAT (Convenţia ONU împotriva torturii).

”Deşi statul a creat un Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii, acesta nu este unul eficient, cazurile de tortură, din izolatoare, instituţii penitenciare şi instituţii psihiatrice nu sunt nici prevenite şi nici soluţionate, iar torţionarii nu sunt identificaţi şi pedepsiţi”, atenţionează organizaţia de drepturile omului, potrivit unui comunicat.

Mai mult decât atât, Amnesty International Moldova notează că nu cunoaşte cazuri de reparare integrală a daunelor provocate victimelor torturii, conform standardelor internaţionale, adoptate de R.Moldova. ”Cele mai recente cazuri de tortură semnalate, care au avut loc în Penitenciarul 13 şi în unele instituţii psihiatrice, nici până în acest moment nu sunt eficient gestionate. Doar în 2016 au fost înregistrate peste 300 de plângeri privind alegaţii de tortură, tratament inuman sau degradant, conform datelor oferite de Procuratura Generală.”

Amnesty International Moldova, dar şi organizaţiile de drepturilor omului Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), OWH StudioRCTV „Memoria” şi Asociaţia ”Promo-LEX” au semnat un apel comun, prin care cer Parlamentului şi Guvernului R. Moldova, Procuraturii Generale, dar şi instanţelor judecătoreşti să înceapă implementarea imediată şi urgentă a legilor organice şi regulamentelor de luptă cu impunitatea pe cazurile de tortură, precum şi asistenţă, inclusiv financiară, a victimelor torturii şi reabilitarea victimelor torturii în conformitate cu art. 14 UNCAT.

Să creeze condiţii pentru ca Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii să fie unul eficient şi să permită identificarea şi pedepsirea torţionarilor din izolatoare, instituţii penitenciare şi psihiatrice. Să creeze o entitate de stat independentă, eficientă şi autonomă de investigaţie calitativă a tuturor cazurilor de tortură, tratament inuman sau degradant şi a violenţei domestice. Să rezolve problema tratamentului inuman şi degradant din Penitenciarul 13 şi alte izolatoare din R. Moldova prin construirea unor noi penitenciare, fie prin reînnoirea infrastructurii acestora potrivit ultimelor standarde ale UE.

Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenţia ONU „Împotriva torturii şi altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante” pe data de 28 noiembrie 1995, asumându-şi obligaţia să anihileze orice act de tortură, tratament inuman sau degradant, inclusiv impunitatea funcţionarilor vinovaţi de acte de tortură, precum şi să execute prevederile articolului 14, care obligă statele „Să garanteze în sistemul său juridic, victimei unui act de tortură, dreptul de a obţine reparaţie şi de a fi indemnizată în mod echitabil şi de o manieră adecvată, inclusiv mijloacele necesare pentru readaptarea sa cât mai complet posibilă. În cazul decesului victimei ca urmare a unui act de tortură, având dreptul la despăgubiri corespunzătoare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor