Preşedinte CCA: Turaţiile propagandei ruse în Moldova devin din în ce mai nocive

Manipularea şi propaganda în R. Moldova încep să ia proporţii ameninţătoare, iar proiectul de lege pentru combaterea propagandei ruse în televiziuni, ajuns în Parlament, ar redresa temporar situaţia, afirmă Dragoş Vicol.
Ştefan Sârbu
27.06.2017

alte articole

Manipulare informaţională (facebook.com)
Ştefan Sârbu
27.06.2017

Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA), Dragoş Vicol susţine că proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Codului Audiovizualului ce ţine de combaterea propagandei în televiziuni vine în contextul ascensiunii propagandei venite din Federaţia Rusă care ar fi la moment un subiect sensibil, dictat de realităţile concrete care se întâmplă şi în Europa, dar îndeosebi în Ucraina.

“Într-adevăr, turaţiile acestei propagande devin din în ce mai nocive, conţin un caracter corosiv, un caracter acid, se intensifică în fiecare zi, mai ales în contextele evenimentelor de la graniţa noastră cu Ucraina. Din acest punct de vedere este imperios necesar ca să se intervină pe această dimensiune, fiindcă manipularea şi propaganda în Republica Moldova încep să posede nişte proporţii ameninţătoare”, a declarat Vicol într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Preşedintele CCA se declară ferm convins de faptul că cetăţenii R. Moldova sunt conştienţi de ceea ce fac Sputnik şi Russia today şi în spaţiul European, referindu-se la declaraţia proaspătului preşedinte francez Macron când l-a apostrofat pe Vladimir Putin şi i-a zis că aceste surse, de fapt, nu sunt surse mass media, ci sunt veritabile surse de manipulare. “Din această cauză mie mi se pare că acţiunile politicienilor de la Chişinău conţin şi o componentă de prevenţie, o componentă de a încerca să evite anumite pericole cu care se confruntă, inclusiv societatea din Europa.”

În context, Dragoş Vicol atenţionează că politicienii de la Chişinău au neglijat pe parcursul ultimilor ani domeniul audiovizualului, din motivul că ţara se afla într-o perpetuă campanie electorală, fie locală, prezidenţială sau parlamentară, în rezultat s-a umblat mult prea puţin şi cu prea multă acurateţe şi atenţie la actele normative care au vizat domeniul audiovizualului ceea ce a permis că circa 80% din conţinutul audiovizual de pe piaţa moldovenească să vină din Federaţia Rusă.

Totuşi, preşedintele CCA a notat că potrivit proiectului de lege menţionat nu vor fi interzise niciun fel de posturi, indiferent din ce ţară provin, atâta timp cât vor respecta cadrul normativ, dar se vor referi în exclusivitate la interzicerea emisiunilor cu caracter informativ analitic şi cele care posedă un format militar, menţionând că finalmente este important să fie adoptat un nou Cod al Audiovizualului. “Sunt ferm convins că noul Cod al Audiovizualului pe care sper eu, cel puţin personal şi colegii mei de la CCA, să-l avem până la sfârşitul anului va încorpora cele mai importante componente din activitatea audiovizualului, inclusiv va stipula mecanismele în concordanţă cu normele europene în ceea ce vizează descurajarea unor asemenea flageluri cum ar fi propaganda şi manipularea venită din Federaţia Rusă.”

Menţionăm că liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunţat în urmă cu două săptămâni că partidul său depune în Parlament proiectul de lege pentru combaterea propagandei ruse la TV. Mai mulţi analişti dar şi profesionişti din presa de la Chişinău nu s-au arătat încântaţi de aparenta concesie majoră a preşedintelui PD, care retransmite, de peste zece ani, cel mai toxic canal propagandistic din Federaţia Rusă, Pervîi Kanal. Ei au precizat că proiectul nu vrea să interzică emisiunile şi posturile TV ruseşti, mai ales cele de divertisment ci doar să controleze retransmisia programelor informative şi analitice, de care nu sunt convinşi că va fi realizat în practică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor