SUA sancţionează un oficial comunist implicat în persecutarea practicanţilor Falun Gong

Practicanti Falun Gong din Sydney infatiseaza opiniei publice torturile la care sunt supusi aderentii miscarii in China, de catre Partidul Comunist Chinez. Desi timp de cativa ani autoritatile de la Beijing au sprijinit miscarea spirituala, in iulie 1999, Jiang Zemin, dictatorul comunist al momentului, a interzis-o din cauza popularitatii imense de care se bucura in randul populatiei. Din 1999 practicantii din China sunt vanati de partidul comunist si supusi unui genocid care a facut milioane de victime.
Practicanti Falun Gong din Sydney infatiseaza opiniei publice torturile la care sunt supusi aderentii miscarii in China, de catre Partidul Comunist Chinez. Desi timp de cativa ani autoritatile de la Beijing au sprijinit miscarea spirituala, in iulie 1999, Jiang Zemin, dictatorul comunist al momentului, a interzis-o din cauza popularitatii imense de care se bucura in randul populatiei. Din 1999 practicantii din China sunt vanati de partidul comunist si supusi unui genocid care a facut milioane de victime. (Ian Waldie / Getty Images)

Administraţia Trump a sancţionat, pe 10 decembrie, un oficial chinez pentru implicarea în „încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva practicanţilor Falun Gong - o practică spirituală persecutată de Partidul Comunist Chinez din 1999.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite vor interzice intrarea în SUA a lui Huang Yuanxiong, un şef de poliţie din oraşul Xiamen, din sudul provinciei Fujian. Restricţia se aplică şi soţiei lui Huang.

"Huang este asociat cu încălcări deosebit de grave ale libertăţii religioase ale practicanţilor Falun Gong, fiind implicat în detenţia şi anchetarea acestora pentru credinţa lor", a afirmat Pompeo într-o declaraţie.

Sancţiunea, publicată de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, marchează pentru prima dată sancţionarea de către SUA a unui oficial al Partidului pentru rolul avut în persecutarea practicanţilor Falun Gong.

Citiţi şi Raport independent: în China au loc milioane de transplanturi cu forţa

Huang a fost alături de alţi 16 oficiali străini sancţionaţi joi de Departamentul de Stat în temeiul secţiunii 7031 (c) din Departamentul de Stat, pentru încălcări semnificative ale drepturilor omului. Astfel de desemnări sunt făcute atunci când Secretarul de stat are „informaţii credibile că oficialii guvernelor străine au fost implicaţi în încălcarea severă drepturilor omului sau în acte majore de corupţie”, potrivit declaraţiei.

Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa) este o practică spirituală care a început să fie persecutată brutal de regimul chinez în 1999.

Practica, care are un set de exerciţii meditative şi un set de învăţături centrate pe principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă a crescut în popularitate în anii 1990, astfel încât în 1996 un post de televiziune al guvernului chinez estima existenţa unui număr de 70 până la 100 de milioane de practicanţi în China. Datorită acestei popularităţi, câştigate în numai 4 ani, Partidul Comunist Chinez a lansat o campanie de eliminare sistematică a practicii, utilizând întregul aparat al securităţii statului.

De atunci, milioane de persoane au fost arestate arbitrar şi plasate în închisori, lagăre de muncă şi alte structuri de detenţie, sute de mii de oameni fiind torturaţi în arest, potrivit Centrului de informaţii Falun Dafa.

Există peste 4.000 de morţi documentate, survenite ca urmare a persecuţiei, deşi observatorii consideră că adevărata cifră este de ordinul milioanelor, însă, datorită dificultăţii extreme de verificare a informaţiilor în China comunistă, cazurile nu pot fi dovedite.

Experţii independenţi au descoperit, de asemenea, că Beijingul a ucis practicanţi închişi în lagăre de muncă pentru a le extrage organele, care sunt vândute pe piaţa neagră a transplanturilor din China. În 2019 un tribunal independent britanic, prezidat de Sir Geoffrey Nice QC, fost procuror la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, a găsit, la sfârşitul mai multor audieri, că "în mod sigur, practicanţii Falun Gong sunt sursă - probabil principala sursă - pentru recoltarea forţată de organe" care are loc în China.

„Lumea nu poate sta apatică în momentul în care guvernul RPC [Republicii Populare Chineze] comite abuzuri oribile şi sistematice împotriva oamenilor din China, inclusiv încălcarea dreptului recunoscut internaţional la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie sau credinţă”, a spus Pompeo.

Levi Browde, director executiv al Centrului de Informaţii Falun Dafa, o organizaţie care încearcă să documenteze abuzurile comise de regimul comunist asupra practicanţilor chinezi, a salutat demersul administraţiei, care a afirmat că „responsabilizează indivizii pentru detenţia sistematică, tortura şi uciderea persoanelor care practică Falun Gong în China”.

"Zeci de milioane de oameni din toată China practică Falun Gong şi mulţi suferă abuzuri continue din partea oficialităţilor chineze", a spus Browde într-o declaraţie pentru The Epoch Times. „Vom continua eforturile de a documenta aceste abuzuri, astfel încât să poată fi traşi la răspundere mai mulţi oficiali.”

Persecuţie continuă

Înregistrările publicate pe Minghui.org, un centru de informare despre persecuţia Falun Gong în China, au arătat că peste 5.300 de practicanţi Falun Gong au fost reţinuţi sau hărţuiţi numai în prima jumătate a anului 2020.

Autorităţile din oraşul Fujian au suprimat puternic practicanţii. Un caz este cel al lui Ye Guohua, un profesor de gimnaziu, care a fost închis de trei ori, însumând mai mult de cinci ani de detenţie, în perioada 2002-2013, potrivit Minghui.org.

În ianuarie 2018, în timp ce făcea exerciţii Falun Gong cu cinci colegi practicanţi în casa unuia dintre ei, poliţia a dat buzna înăuntru şi i-a arestat pe toţi, torturându-i şi interogându-i până la 1 dimineaţa.

Ulterior, ofiţerii au efectuat o percheziţie în casa lui Ye şi l-au arestat. În luna septembrie a aceluiaşi an, poliţia a mers la membrii familiei lui Ye spunându-le că trebuie să-l scoată pe cauţiune, susţinând că are o boală acută şi că se află în stare critică.

Potrivit Minghui.org, familia s-a deplasat la poliţie şi l-a găsit pe Ye inconştient, prezentând umflături pe tot corpul. Medicul, refuzând să specifice boala pe care ar fi avut-o, le-a spus că inima, ficatul şi rinichii lui „se deterioraseră”. Ye Guohua a murit trei zile mai târziu.

Administraţia Trump a adoptat o poziţie din ce în ce mai dură faţă de abuzurile comise de Partidul Comunist Chinez la adresa grupurilor religioase sau etnice pe care le persecută. Anterior, SUA a sancţionat oficialii chinezi şi a înscris pe lista neagră companii chineze pentru rolul lor în suprimarea musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang. SUA a aplicat, de asemenea, sancţiuni unui număr tot mai mare de oficiali chinezi şi din Hong Kong, pentru persecuţia pe care regimul comunist o efectuează împotriva mişcării pro-democraţie din Hong Kong.

Secretarul de stat a declarat că aceste sancţiuni „subliniază ... promovarea responsabilităţii celor care încalcă grav drepturile omului” şi exprimă „aspiraţia americană onorată de-a lungul istoriei ca toţi oamenii să fie liberi”.