La un an după: echipa OMS ajunge în China pentru a investiga originea virusului Wuhan

China acceptă echipa OMS după ce a şters activ informaţii timp de un an
Piaţa Huanan din Wuhan - a fost complet schimbată de autorităţile comuniste (Prin bunăvoinţă)
Alex Wu
16.01.2021

O echipă de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sosit în centrul oraşului chinez Wuhan pe 14 ianuarie, pentru a investiga originea virusului Wuhan.

Partidul Comunist Chinez a numit vizita OMS o „cooperare în cercetarea ştiinţifică”.

Doi membri ai echipei OMS au rămas în urmă în Singapore după ce au ieşit pozitiv la testarea pentru virusul Wuhan, care provoacă boala COVID-19. Pe 14 ianuarie, ceilalţi 13 experţi au ajuns la Wuhan, unde a apărut pentru prima dată focarul în China - oficial la sfârşitul anului 2019.

Citiți și Anchetă: Partidul Comunist Chinez nu a raportat niciodată focarul de virus la OMS

Autorităţile comuniste au cerut ca echipa OMS să fie pusă în carantină timp de 14 zile de la sosire. Experţii vor rămâne în Wuhan aproximativ o lună, timp în care autorităţile au aranjat să viziteze piaţa alimentară Huanan, institutele locale de cercetare ştiinţifică şi spitalele.

Zhang Hai, rezident din Wuhan, al cărui tată a murit de COVID-19 anul trecut, a declarat într-un interviu acordat Epoch Times: „OMS este doar figuraţie, cred eu - un instrument, pentru a spune acest lucru direct. Acum caută sursa virusului, iar prima comemorare a focarului a trecut şi toate (dovezile) au dispărut”.

Zhang Hai arată o declaraţie prin care cheamă în judecată guvernul chinez pentru ascunderea informaţiilor legate de virusul Wuhan la începutul pandemiei (Prin bunăvoinţă)
Zhang Hai arată o declaraţie prin care cheamă în judecată guvernul chinez pentru ascunderea informaţiilor legate de virusul Wuhan la începutul pandemiei (Prin bunăvoinţă)

Tatăl lui Zhang Hai, Zhang Lifa, era un veteran militar. Anul trecut, a mers la Wuhan pentru a solicita tratament medical pentru o fractură de femur. Pe 17 ianuarie 2020, a fost infectat cu virusul Wuhan în timp ce era internat într-un spital local şi a murit în decurs de două săptămâni.

Se încarcă player-ul...

Zhang Hai a intentat un proces la Curtea Populară Intermediară din Wuhan pe 10 iunie, prin care a solicitat despăgubiri de 2 milioane de yuani (aproximativ 286.730 USD) de la autorităţile chineze, susţinând că decizia guvernului de a îngropa informaţii despre focar a cauzat moartea tatălui său.

Citiți și China începe să şteargă toate referinţele la originea virusului Wuhan

Pârâţii sunt trei entităţi guvernamentale: guvernul oraşului Wuhan, guvernul provincial Hubei şi Spitalul General al Comandamentului Teatrului Central din Wuhan. Când instanţa municipală din Wuhan a respins cazul lui Zhang, el a intentat un al doilea proces în august şi şi-a trimis documentele de plângere prin serviciul poştal la Curtea Superioară a Poporului din provincia Hubei.

Cu toate acestea, Curtea Superioară Hubei i-a respins cazul. Apoi, în octombrie, Zhang a depus o plângere civilă la Curtea Supremă din Beijing şi încă aşteaptă un răspuns.

Citiți și Bombă: laboratorul din Shanghai care a secvenţiat virusul Wuhan şi a publicat datele a fost închis a doua zi de autorităţile chineze

Zhang este a doua persoană despre care se ştie că a dat în judecată entităţile guvernamentale chineze în legătură cu administrarea greşită a crizei cauzate de virus.

Zhang a subliniat: „Guvernele locale nu au recunoscut niciodată că au ascuns informaţii despre focar. Cu siguranţă, OMS nu va putea afla nimic, astfel încât oficialii vor avea mai multe motive şi scuze pentru a nu admite că au ascuns informaţii [despre virus], care i-au ucis pe mulţi ”.

În ceea ce priveşte descrierea oficială dată de Partid cu privire la ancheta condusă de OMS - de „cooperare în cercetarea ştiinţifică” - Zhang a spus că oamenii nu sunt proşti şi ştiu cu toţii ce se întâmplă. Oficialii Partidului pot spune ce vor, deoarece instrumentele de propagandă sunt în mâinile lor şi ei monopolizează discursul public, în timp ce îi reduc la tăcere pe disidenţi şi nu le oferă nicio platformă pentru a vorbi, a adăugat el.

Citiți și Virusul Wuhan: China ar fi ştiut despre existenţa primului caz pe 17 noiembrie

Zhang a întrebat: „Dacă [Partidul] nu a ascuns focarul din Wuhan, ar fi provocat acum consecinţe atât de grave?!”

El a mai dezvăluit că a fost redus la tăcere de către autorităţile chineze. „Sunt în China şi vocea mea a fost blocată pe toate platformele.”

Zhang este convins că vizita OMS la Wuhan în acest moment este doar de formă şi că este puţin probabil ca agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite să efectueze o investigaţie independentă. „Dacă sunteţi independenţi v-ar fi imposibil să intraţi în China sau Wuhan. Atâta este de simplu. Consider ancheta condusă de OMS o glumă”, a spus el.

În primele etape ale focarului din Wuhan, Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din China a anunţat că piaţa alimentară Huanan este sursa virusului Wuhan.

Epoch Times a relatat anterior că la începutul lunii martie a anului trecut, toate tarabele vânzătorilor din piaţa alimentară Huanan au fost demolate, rămânând doar structura clădirii principale.

Zhang a spus că toate panourile de afişare ale pieţei au fost eliminate de atunci, iar clădirea este acoperită. „Nu poţi vedea deloc piaţa alimentară Huanan, nici măcar nu-i vezi numele”.

El a întrebat: „Un an mai târziu, ce ţi-a mai rămas de investigat? Eşti aici pentru a dezgropa trecutul?”

Pe 2 ianuarie ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a încercat să arunce orice responsabilitate pentru pandemie şi a sugerat că sursa pandemiei nu se află în China. El a spus, „Tot mai multe studii au arătat că pandemia este probabil cauzată de focare separate în mai multe locuri din întreaga lume”.

Zhang speră că autorităţile chineze să acorde, măcar, mai mult respect faţă de persoanele care au murit din cauza COVID-19. „Atât de mulţi oameni au murit în Wuhan. Sper că aceşti oameni [oficialii PCC] care spun poveşti de adormit copii, pot avea puţin respect pentru viaţa umană.”

Echipa de anchetă condusă de OMS urmează să viziteze institutele locale de cercetare ştiinţifică.

Dar înainte ca echipa să ajungă la Wuhan, peste 300 de articole de cercetare publicate de Institutul de Virologie Wuhan au fost eliminate de pe site-ul Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China.

Datele care au fost şterse au inclus cercetări critice privind transmiterea virusului, cum ar fi studii de transmitere a bolii de la animale la om, se arată în raport.

Unii experţi şi oficiali din afara Chinei au susţinut posibilitatea ca virusul Wuhan să se fi scurs dintr-un laborator de virologie din Wuhan. Sir Iain Duncan Smith, fost lider conservator din Marea Britanie şi membru al Alianţei Interparlamentare pentru China, a declarat pentru Sunday Post că regimul chinez acoperea dovezile atunci când distrugea documentele.

"Este vital să existe o investigaţie amănunţită a lucrurilor care s-au întâmplat, dar China pare să facă tot ce poate pentru a împiedica acest lucru", a spus Smith.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor