Şercan: Modul în care PNL a plătit o campanie de care a beneficiat Georgescu arată gradul de şobolăneală din politică
Dezvăluirea Snoop despre modul în care PNL a plătit prin firma de consultanţă politică Kensington Communication o campanie pe TikTok, de care a beneficiat Călin Georgescu, arată gradul de şobolăneală din politica românească, a tras un semnal de alarmă jurnalista Emilia Şercan.
"Kensington Communication nu contestă campania derulată pe TikTok, ci contestă că a fost făcută pentru Călin Georgescu. Şi mai susţine că varianta iniţială a campaniei, cea contractată, i-a fost modificată. Kensington se apără şi spune că a făcut o campanie de descurajare a extremismului şi promovarea valorilor pro-europene 'în contextul în care exista suspiciunea rezonabilă că ne confruntăm cu o recrudescenţă accelerată a curentului iliberal, nedemocratic'. Totuşi, din brieful campaniei, pe care Kensington l-a pus la dispoziţia Snoop, obiectivul declarat nu este 'Cum combatem extremismul în România' sau 'Haide să promovăm valorilor pro-europene'”, ci este, atenţie, 'Ce fel de preşedinte îţi doreşti pentru România?'", a declarat Emilia Şercan.
Jurnalista a atras atenţia că, la descrierea campaniei, Kensington scria aşa:
"Pe 24 noiembrie au loc alegeri prezidenţiale în ţara noastră, subiect despre care se discută deja foarte mult în presă şi pe reţelele de socializare. Mulţi dintre noi se întreabă, pe bună dreptate, ce fel de preşedinte ar fi potrivit pentru România. Competiţia prezidenţială e strânsă, sunt 14 candidaţi prezidenţiali, dar nu toţi sunt la fel de experimentaţi sau la fel de pregătiţi pentru funcţia de preşedinte. De asemenea, ei sunt diferiţi din punctul de vedere al susţinerii de care se bucură. Ne dorim să se discute mai mult despre profilul necesar pentru viitorul preşedinte al României şi despre aşteptările oamenilor în legătură cu el".
În acest context, jurnalista întreabă cum a fost această campanie despre "descurajare a extremismului şi promovarea valorilor pro-europene" dacă, de fapt, a fost despre "Ce fel de preşedinte îţi doreşti pentru România?".
Cătălin Tolontan, unul dintre autorii investigaţiei Snoop, pune câteva întrebări relevante, într-un text de opinie:
- De ce Kensington şi PNL nu au oprit campania când şi-au dat seama că le e deturnată?
- De ce PNL a plătit campania? Şi de ce nu au făcut public niciodată faptul că acea campanie nominalizată de CSAT e una a lor, dar "deturnată"?
Dincolo de aceste întrebări, Emilia Şercan a precizat că mai sunt mai sunt vreo câteva lucruri pe care PNL, care a plătit această campanie, şi Kensington, care a gândit-o, ar trebui să le clarifice:
- Dacă au văzut că unele dintre mesaje, ca de exemplu haştagul #echilibrusiseriozitate a fost schimbat în #echilibruşiverticalitate, au cerut să se revină la cel iniţial? Sau au cerut explicaţii?
- Are Kensington vreo comunicare cu platforma FameUp care să arate că s-au opus deturnării pe care acum o clamează? PNL şi Kensington nu au fost îngrijoraţi că le sunt deturnate mesaje?
- Ce a făcut Kensington în momentul în care a văzut că modul în care e derulată campania nu corespunde cu ceea ce a cerut?
"Sursele mele spun că doctorii Nicolae Ciucă şi Lucian Bode au fost la curent cu derularea campaniei, la fel şi Dan Motreanu, şeful campaniei prezidenţiale a PNL. Doctorul ostaş Ciucă a fost singurul lider de partid care i-a luat apărarea lui Călin Georgescu, după ce Biroul Electoral Central a dispus retragerea propagandei electorale online a lui Georgescu, pentru că nu era marcată corespunzător.
Şi, acum, orice om normal se întreabă de ce a girat şi plătit PNL aşa ceva? Pentru că politica a ajuns şobolăneală de culise, pentru a asigura furtul, hoţia, jaful din bani publici a aceloraşi grupuri infracţionale organizate care în public îşi spun că ar fi 'politicieni'. Politica nu mai este despre ideologii, oameni şi proiecte, iar tocmai acest lucru a fost sancţionat drastic de către electorat", a conchis Emilia Şercan.
Reamintim că ANAF a descoperit că PNL a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Este vorba despre campania #EchilibruşiVerticalitate, realizată cu influenceri pe Tik Tok, despre care un document desecretizat al CSAT susţine că "este identică cu campania Frate pentru Frate derulată de Federaţia Rusă în Ucraina", derulată de Rusia chiar înainte de invazie. În campanie au fost implicaţi 130 de influenceri. Detalii aici.