Separatiştii ucraineni amână alegerile locale. Tensiunile din estul Ucrainei scad

În urma unor negocieri intermediate de OSCE, rebelii separatişti pro-ruşi au declarat că îşi vor amâna alegerile din estul Ucrainei până în februarie 2016, cerând în schimb Kievului să acorde regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk un statut special.
Separatişti pro-ruşi stau pe un blindat în regiunea Doneţk, 7 septembrie 2015.
Separatişti pro-ruşi stau pe un blindat în regiunea Doneţk, 7 septembrie 2015. (Captură Foto)

Oficialii din estul Ucrainei controlat de rebeli au anunţat marţi că îşi vor amâna alegerile locale, care urmau să aibă loc în această perioadă, evitând astfel o chestiune spinoasă care a blocat progresul către soluţionarea războiului din Ucraina, conform New York Times.

Preşedintele ucrainean şi legiuitorii ruşi au fost în consens cu hotărârea luată, susţinând că este un pas către realizarea păcii. Peste 8.000 de oameni au fost ucişi începând cu aprilie 2014 în timpul luptelor dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

Conform unei declaraţii făcute marţi de Vladislav Deinego şi Denis Puşilin, regiunile Doneţk şi Lugansk, care sunt controlate de rebeli, îşi vor amâna alegerile locale până în 21 februarie. Cei doi sunt delegaţii rebelilor la cele mai recente negocieri pentru pace care au fost intermediate la Minsk de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Doneţk plănuise alegerile pentru 18 octombrie iar Lugansk pentru 1 noiembrie.

În schimbul amânării alegerilor, separatiştii susţin că Ucraina trebuie să acorde un statut special celor două regiuni separatiste unde se vorbeşte în principal limba rusă, şi care sunt numite în general Donbas. Separatiştii susţin că acest lucru este prevăzut de un acord de pace semnat la Minsk în 12 februarie, numit Minsk II.

“Acest pas pavează drumul reîntoarcerii Ucrainei în Donbas, prin acordarea de ajutor la desfăşurarea alegerilor în conformitate cu legea ucraineană, pe baza standardelor OSCE şi cu siguranţă fără forţe de ocupaţie”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Leonid Slutski, un membru de rang înalt al Comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul rus, a lăudat mişcarea separatiştilor, adăugând totuşi că se îndoieşte de faptul că Poroşenko dispune de capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe