Separatiştii ucraineni amână alegerile locale. Tensiunile din estul Ucrainei scad
alte articole
Oficialii din estul Ucrainei controlat de rebeli au anunţat marţi că îşi vor amâna alegerile locale, care urmau să aibă loc în această perioadă, evitând astfel o chestiune spinoasă care a blocat progresul către soluţionarea războiului din Ucraina, conform New York Times.
Preşedintele ucrainean şi legiuitorii ruşi au fost în consens cu hotărârea luată, susţinând că este un pas către realizarea păcii. Peste 8.000 de oameni au fost ucişi începând cu aprilie 2014 în timpul luptelor dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia.
Conform unei declaraţii făcute marţi de Vladislav Deinego şi Denis Puşilin, regiunile Doneţk şi Lugansk, care sunt controlate de rebeli, îşi vor amâna alegerile locale până în 21 februarie. Cei doi sunt delegaţii rebelilor la cele mai recente negocieri pentru pace care au fost intermediate la Minsk de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Doneţk plănuise alegerile pentru 18 octombrie iar Lugansk pentru 1 noiembrie.
În schimbul amânării alegerilor, separatiştii susţin că Ucraina trebuie să acorde un statut special celor două regiuni separatiste unde se vorbeşte în principal limba rusă, şi care sunt numite în general Donbas. Separatiştii susţin că acest lucru este prevăzut de un acord de pace semnat la Minsk în 12 februarie, numit Minsk II.
“Acest pas pavează drumul reîntoarcerii Ucrainei în Donbas, prin acordarea de ajutor la desfăşurarea alegerilor în conformitate cu legea ucraineană, pe baza standardelor OSCE şi cu siguranţă fără forţe de ocupaţie”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Leonid Slutski, un membru de rang înalt al Comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul rus, a lăudat mişcarea separatiştilor, adăugând totuşi că se îndoieşte de faptul că Poroşenko dispune de capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile.