Manifestanţii din Minsk critică planurile Rusiei de a construi o bază aeriană în Belarus

Protestatarii au ieşit duminică pe străzile capitalei belaruse Minsk pentru a-şi exprima opoziţia faţă de construirea unei baze aeriene ruseşti în ţara lor. Totuşi, unii consideră că fostul stat sovietic nu prea are de ales.
Susţinătorii opoziţiei belaruse protestează în Minsk împotriva planurilor de construire a unei baze aeriene ruseşti în ţara lor, 4 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.10.2015

Aproximativ 1.000 de activişti din opoziţie au protestat duminică în capitala belarusă Minsk împotriva planurilor Rusiei de a construi o bază militară aeriană în Belarus, susţinând că acest lucru ar transforma fosta republica sovietică într-un “vasal” al Kremlinului, conform New York Times.

Ei susţin că baza va duce la amplificarea suplimentară a tensiunilor regionale generate de conflictul din estul Ucrainei, adăugând că, în aceste condiţii, ar fi imposibil ca Belarusul să îşi menţină neutralitatea între Rusia şi Occident.

Belarus se învecinează cu Rusia, Ucraina şi trei membri ai Uniunii Europene şi ai NATO: Lituania, Polonia şi Letonia.

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko s-a abţinut să comenteze iniţiativa omologului său rus Vladimir Putin de a crea baza aeriană. Analiştii susţin că Lukaşenko nu prea are de ales şi trebuie să accepte situaţia, din moment ce guvernul său depinde de energia ieftină livrată de Rusia.

Poliţia nu a interferat cu protestatarii, manifestaţia fiind organizată de persoane influente din opoziţie, inclusiv Nikolai Statkevici, un fost candidat prezidenţial care a fost eliberat în luna august după cinci ani de închisoare.

Un alt lider al opoziţiei a descris baza rusească din Belarus ca o cale fără întoarcere pentru Lukaşenko. “După acest pas, Belarus va deveni un vasal deplin al Kremlinului şi Lukaşenko nu va mai reuşi să rămână neutru”, a declarat Alexei Ianukevici.

Rusia deţine deja în Belarus un radar şi o unitate de comunicaţii a Marinei, dar aceasta ar fi prima sa bază în fostul stat sovietic.

Protestul de duminică a avut loc cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, când Lukaşenko este aşteptat să câştige cel de-al 5-lea mandat al său. La aceste alegeri, rivalii săi sunt liderii a doua partide pro-guvern şi un activist al opoziţiei mai puţin cunoscut.

“Nu există niciun dubiu în privinţa victoriei lui Lukaşenko”, a declarat liderul opoziţiei Iuras Gubarevici. “Şi, livrând petrol şi gaze ieftine, deja este clar ce anume a cerut Moscova în schimbul suportului ei pentru Lukaşenko.”

În acelaşi timp, NATO a anunţat că va deschide în Polonia, până la sfârşitul acestui an, un nou centru de expertiză şi pregătire pentru activităţi de spionaj şi antiterorism.

Luna trecută, NATO şi-a deschis centre de comandă în România, Bulgaria, Estonia, Lituania şi Letonia. Alexander Gruşko, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, a criticat acţiunile şi a declarat că acestea vor alimenta o atmosferă artificială de confruntare cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor