Kerry: SUA profund îngrijorată de incursiunea Rusiei în spaţiul aerian turc

SUA a avertizat că incursiunea unui avion de luptă rusesc în spaţiul aerian al Turciei, o aliată NATO, ar fi putut să provoace o amplificare serioasă a situaţiei în regiune.
Secretarul de stat american John Kerry.
Secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a declarat luni, în cadrul unui eveniment public în Chile, că Washingtonul este profund îngrijorat de încălcarea spaţiului aerian al Turciei de către unul dintre avioanele de luptă ruseşti care desfăşoară lovituri aeriene în Siria.

Kerry a adăugat că, în baza drepturilor sale, Turcia ar fi putut să răspundă agresiv şi să doboare acel avion. “Exact împotriva acestui lucru am lansat avertizări”, a declarat el, făcând referire la încercările Pentagonului de a crea un aşa zis mecanism de “deconflictizare” împreună cu şefii militari ruşi.

Diplomatul american a mai susţinut că ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu l-a sunat sâmbătă pentru a discuta despre acel incident.

Kerry a declarat că, de atunci, a avut mai multe discuţii diplomatice cu tabăra rusă pentru a se asigura că nu există un conflict accidental deasupra Siriei între avioanele ruseşti şi cele ale coaliţiei conduse de SUA.

Şeful NATO Jens Stoltenberg a acuzat la rândul său Rusia că amplifică tensiunile cu alianţa militară vestică prin “încălcarea inacceptabilă” a spaţiului aerian al Turciei, care este o aliată NATO.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că Rusia a recunoscut totuşi că a încălcat spaţiul aerian al Turciei, susţinând că a fost un accident.

Rusia şi-a amplificat prezenţa militară în Siria, trimiţând avioane, tancuri şi soldaţi la o bază aeriană în oraşul vestic sirian Latakia.

Conform declaraţiilor oficiale ale Kremlinului şi guvernului din Damasc, începând de săptămâna trecută, Moscova a lansat zeci de atacuri aeriene împotriva poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic.

SUA şi aliaţii săi occidentali şi arabi, care desfăşoară la rândul lor o campanie de bombardamente împotriva aceluiaşi grup jihadist de peste un an, au acuzat Rusia că avioanele sale de luptă nu urmăresc altceva decât să susţină regimul lui Bashar al-Assad – în acest proces atacând toate grupurile rebele care luptă împotriva guvernului sirian şi mai puţin Statul Islamic.

De asemenea, Rusia este acuzată că loviturile sale aeriene au provocat zeci de morţi în rândul civililor.

Până acum, războiul din Siria, început în martie 2011, a luat vieţile a peste 250.000 de oameni şi a forţat milioane de sirieni să se refugieze în ţările învecinate dar şi în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe