Senatul SUA se opune acordului lui Trump privind ZTE
alte articole
Acţiunile companiei în telecomunicaţii ZTE au înregistrat pierderi semnificative după ce Senatul SUA a votat împotriva acordului încheiat de preşedintele american Donald Trump cu gigantul chinez. O interdicţie privind vânzările de cipuri hi-tech către ZTE ar putea fi reimpusă în curând.
Acţiunile ZTE de pe bursa din Hong Kong au pierdut marţi aproximativ 25% din valoare după ce Senatul SUA a votat în favoarea reimpunerii unei interdicţii privind vânzarea de cipuri hi-tech atât pentru ZTE, cât şi pentru Huawei. Gigantul chinez în telecomunicaţii a pierdut deja aproximativ două treimi din valoare de când şi-a reluat operaţiunile săptămâna trecută, după o suspendare de două luni, care a avut loc în urma unei restricţii iniţiale impuse de Washington.
Producătorul chinez de echipamente pentru telecomunicaţii ZTE s-a aflat “sub perfuzii” de când Washingtonul a interzis companiilor americane să vândă componente şi programe cruciale către ZTE timp de şapte ani, relatează Deutsche Welle.
Interdicţia a fost impusă deoarece oficiali americani au afirmat că ZTE a dat “declaraţii false” despre măsurile pe care le-ar fi luat cu privire la vânzarea ilegală de produse în Iran şi Coreea de Nord.
ZTE a pledat vinovată în martie 2017 şi a primit o amendă de 1,2 miliarde de dolari (1,04 miliarde de euro).
Dar la începutul acestei luni, administraţia preşedintelui Donald Trump a oferit companiei ZTE o “vestă de salvare” prin relaxarea sancţiunilor impuse în schimbul unei amenzi suplimentare de 1,4 miliarde de dolari.
Intervenţia lui Trump de a ajuta compania a fost văzută la acea vreme ca o mişcare de a calma tensiunile comerciale dintre SUA şi China, în condiţiile în care cele două ţări au lansat discuţii pentru evitarea unui război comercial.
Potrivit acordului dintre Trump şi ZTE, compania a acceptat să efectueze schimbări în conducerea sa şi să plătească amenzi în valoare de 1 miliard de dolari. Însă diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.
Votul din Senat a anulat acea acţiune, propunând o interdicţie directă asupra achiziţionării de către guvern a produselor şi serviciilor ZTE şi Huawei.
ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite în numeroase rânduri de spionaj al companiilor americane în favoarea Partidului Comunist.
Camera Reprezentanţilor a adoptat propria versiune a măsurii şi acum cele cele două camere trebuie să ajungă la un compromis.