Semnal de alarmă. Se prescriu surprinzător de mult medicamente scumpe, nu variantele lor mai ieftine

O analiză a Consiliului Concurenţei asupra industriei farmaceutice dezvăluie "bubele" sistemului. Cei care au de pierdut sunt, evident, pacienţii.
Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)

Medicamentele generice pătrund foarte greu pe piaţă pentru că medicii preferă să promoveze în special medicamentele inovative, care sunt mai scumpe, reiese dintr-un analiză a Consiliului Concurenţei asupra industriei farmaceutice.

"Ce am văzut noi în cadrul acestei analize este că în continuare se prescriu surprinzător de mult medicamentele mai scumpe, aşa-numite medicamente inovative, şi nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. Medicii prescriu influenţaţi în parte şi de sumele mari pe care le au la dispoziţie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor.

Sunt preţuri mai mari aprobate de stat pentru acelaşi medicament, ceea ce face să existe mai mulţi bani la dispoziţia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca să stimuleze medicii să prescrie respectivele medicamente", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cu ocazia prezentării raportului anual pentru 2015, citat de Hotnews.ro.

Concluziile analizei realizate de Consiliul Concurenţei ce vizează industria farmaceutică vor fi fi puse în dezbatere publică timp de o lună, după care vor avea loc discuţii cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentelor.