Semnal de alarmă. Se prescriu surprinzător de mult medicamente scumpe, nu variantele lor mai ieftine

O analiză a Consiliului Concurenţei asupra industriei farmaceutice dezvăluie "bubele" sistemului. Cei care au de pierdut sunt, evident, pacienţii.
Medicamente generice (Facebook)
Andrei Pricopie
29.05.2016

Medicamentele generice pătrund foarte greu pe piaţă pentru că medicii preferă să promoveze în special medicamentele inovative, care sunt mai scumpe, reiese dintr-un analiză a Consiliului Concurenţei asupra industriei farmaceutice.

"Ce am văzut noi în cadrul acestei analize este că în continuare se prescriu surprinzător de mult medicamentele mai scumpe, aşa-numite medicamente inovative, şi nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. Medicii prescriu influenţaţi în parte şi de sumele mari pe care le au la dispoziţie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor.

Sunt preţuri mai mari aprobate de stat pentru acelaşi medicament, ceea ce face să existe mai mulţi bani la dispoziţia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca să stimuleze medicii să prescrie respectivele medicamente", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, cu ocazia prezentării raportului anual pentru 2015, citat de Hotnews.ro.

Concluziile analizei realizate de Consiliul Concurenţei ce vizează industria farmaceutică vor fi fi puse în dezbatere publică timp de o lună, după care vor avea loc discuţii cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor