Complicitate la crime? Amnesty: România şi alte 12 state membre UE continuă să exporte arme în Egipt
alte articole
România şi alte 12 state membre UE, aproape jumătate din blocul european, au continuat să furnizeze arme Egiptului prin exporturi sau intermediari încălcând astfel interdicţia impusă în 2013 de Uniune, riscând să devină complice la nenumăratele crime, dispariţii forţate şi tortură, atrage atenţia organizaţia Amnesty Internaţional.
După ce în august 2013, autorităţile egiptene au măcelărit sute de protestatari, Uniunea Europeană a impus suspendarea transferului de arme către această ţară. De atunci, România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie au rămas însă printre principalii furnizori de armament şi echipamente de poliţie către Egipt.
Mai mult, există temerea că miniştrii de Externe ai UE ar putea în curând decide să ridice interdicţia curentă, care se dovedeşti şi aşa ineficientă.
"La aproape trei ani de când au avut loc crimele în masă care au determinat Uniunea Europeană să le ceară statelor membre să întrerupă transferul de arme către Egipt, situaţia drepturile omului de fapt s-a înrăutăţit. Represiunea internă desfăşurată de forţele de ordine rămâne la ordinea zilei. Uzul excesiv de forţă, arestările arbitrare în masă, tortura şi dispariţiile forţate au devenit o parte a modului de operare al forţelor de securitate.
Statele membre UE care transferă arme şi echipamente de poliţie forţelor egiptene care participă la dispariţii forţate, tortură şi arestări arbitrare la scara largă acţionează în mod necorespunzător şi riscă să fie complice la aceste încălcări grave", a declarat Magdalena Mughrabi, directorul interimar adjunct al programelor Amnesty Internaţional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În 2014, state membre UE au aprobat 290 de licenţe pentru echipament militar cu destinaţia Egipt, în valoare totală de peste şase miliarde de euro. Printre echipamentele exportate se numără arme de mici dimensiuni, arme uşoare şi muniţie, vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu destinat operaţiunilor antiteroriste şi militare şi tehnologie de supraveghere.
Potrivit Privacy Internaţional, companiile din mai multe ţări ale UE, inclusiv Germania, Italia şi Marea Britanie, au furnizat, de asemenea, autorităţilor egiptene echipamente sofisticate sau tehnologii destinate supravegherii în masă, fapt ce alimentează temerile Amnesty Internaţional că acestea ar putea fi folosite pentru a suprima disidenţa paşnică şi a încalcă dreptul la viaţă privată.
UE alimentează represiunea internă din Egipt
Amnesty Internaţional solicită Uniunii Europene să nu mai transfere arme în Egipt pentru că alimentează în mod direct atrocităţile prin care se fac remarcate forţele de securitate din acest stat.
Pe lângă faptul că cele 13 state UE au ignorat total măsura suspendării transferurilor de arme folosite pentru "represiunea internă" în Egipt, există temeri că viitoarele discuţii ar putea duce la o relaxare suplimentară sau chiar la ridicare a acestei interdicţii. O astfel de acţiune ar veni în contextul în care anul trecut SUA a reluat ajutorul militar acordat Egiptului, în valoare de 1,3 miliarde de dolari anual.
"Furnizarea de arme, care sunt de natură să alimenteze o astfel de represiune internă în Egipt, este contrară Tratatului privind comerţul cu arme, la care toate statele UE sunt parte, şi o bătaie de joc la adresa poziţiei comune a UE privind exporturile de arme. UE ar trebui să impună imediat un embargo asupra tuturor transferurilor de arme şi echipamente care sunt utilizate de către Egipt pentru a comite încălcări grave ale drepturilor omului.
UE şi membrii săi trebuie să se oprească din a mai recompensa comportamentul nociv al poliţiei şi armatei Egiptului cu o cantitate imensă de provizii de armament", a precizat Brian Wood, directorului departamentului care se ocupă de controlul armelor din cadrul Amnesty International.