Şeful Senatului, "vecin" cu Ponta. În averea lui Tăriceanu apar trei apartamente de la Niro

Pe vremea când Tăriceanu era premier, Parlamentul a modificat legislaţia retrocedărilor şi a permis restituirea terenurilor forestiere de peste 10 ha, ceea ce a permis şi retrocedarea Fermei regale Băneasa prinţului Paul.
Loredana Diacu
13.09.2016

alte articole

Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
13.09.2016

Cel de al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu se află în centrul unei afaceri imobiliare suspecte legate de dosarul retrocedării Fermei Băneasa către gruparea Remus Truică, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, în averea liderului ALDE au apărut oficial în 2010 trei apartamente de lux în Central Rezidence Park, afacerea lui Dumitru Nicolae (Niro) - personaj implicat în celebrul dosar Microsoft - unde a fost acţionar cu 5% şi Dan Andronic până în 2006, după care acesta din urmă devine consilierul lui Tăriceanu, relatează Hotnews. Apartamentele au fost cumpărate însă în 2008 de o firmă controlată de Tăriceanu, dar actualul şef al Senatului nu era obligat să le declare, căci acestea nu erau pe numele lui. După ce a plecat din funcţia de premier, Tăriceanu şi-a trecut însa apartamentele pe numele său

Liderul ALDE susţine că a cumpărat apartamentele şi că restul sunt speculaţii, dar în rest nu dă prea multe explicaţii. La rândul său, Dan Andronic susţine că a ieşit din acţionariatul Central Park în 2006, înainte de a lucra pentru Tăriceanu, şi că nu are nicio legătură cu tranzacţia.

Reamintim în context că, potrivit presei, în faimosul Central Park ar avea trei apartamente de lux şi familia fostului premier Victor Ponta

Informaţia pe scurt, conform Hotnews

În 2005, pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu conducea Guvernul PNL-PDL - Parlamentul, cu aprobarea Alianţei DA, a modificat legislaţia retrocedărilor şi a permis restituirea terenurilor forestiere de peste 10 ha. Decizia a permis şi retrocedarea Fermei regale Băneasa (17 ha) Prinţului Paul, restituire anchetată de DNA.

Conform procurorilor, în 2007, consilierul lui Tăriceanu, Dan Andronic, a aderat la grupul care a lăsat statul fără proprietatea evaluată la 135 milioane de euro. Remus Truică ar fi apelat la Andronic pentru a-l sprijini să obţină retrocedarea pe care o cumpărase de la Prinţul Paul.

În februarie 2008, cu şase luni înainte de aprobarea restituirii fermei, compania la care este acţionar fostul premier Tăriceanu a intrat în posesia a trei apartamente în Central Park, complex deţinut de Dumitru Nicolae “Niro”. Andronic fusese acţionar minoritar la Central Park înainte de a deveni consilierul lui Tăriceanu. Procurorii nu l-au putut acuza pe Tăriceanu pe motiv că acesta a evitat să semneze ceva. Surse din cadrul DNA au precizat pentru Hotnews fostul premier este doar martor în dosarul retrocedării Fermei Băneasa pentru că nu a semnat personal nici măcar un act care să favorizeze afacerea pentru care Truică şi fostul său consilier, Dan Andronic, sunt trimişi acum în judecată.

În mai 2016, Prinţul Paul şi omul de afaceri Remus Truică au fost trimişi în judecată de DNA, în stare de arest la domiciliu, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a pădurii Snagov. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată 20 de persoane, printre care jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Roşu, magnatul israelian Beny Steinmetz, precum şi o firmă. Prejudiciul total în dauna statului român înregistrat în acest dosar este de 145.398.569 euro.

Automotive Trading Services, unde acţionar majoritar este Călin Popescu Tăriceanu, actualul şef al Senatului şi al partidului ALDE, a primit, în februarie 2008, trei apartamente de lux în complexul rezidenţial de lux Central Park, ridicat de controversatul Dumitru Nicolae - Niro.

Investigaţia integrală poate fi citită aici

Reamintim că Şeful Senatului a fost trimis în judecată pe 7 iulie. în legătură cu declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa. În acelaşi dosar, au fost deferiţi instanţei fostul şef de cabinet al lui A. Năstase, Paul de România, Tal Silberstein şi acţionarul evz, Dan Andronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor