Şeful Rospotrebnadzo şi ministrul moldovean al Agriculturii se vor întâlni la Moscova

Întâlnirea dintre şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova, Vasile Bumacov, va avea loc, vineri, 20 septembrie, la Moscova. Potrivit "Infotag", care face trimitere la comunicatul emis de Serviciul federal sanitar rus, "negocierile vor avea loc la solicitarea părţii moldoveneşti".

"Tema negocierilor - asigurarea calităţii şi inofensivităţii producţiei alcoolice, ceea ce este necesar pentru reluarea livrărilor pe piaţa Rusiei a vinurilor din Republica Moldova", se menţionează în comunicatul Rospotrebnadzor-ului. Săptămâna trecută, Bumacov a mai fost o dată la Moscova pentru a discuta această problemă, însă, potrivit lui Onişcenko, "cu el nimeni nu a discutat nimic".

Pe 11 septembrie, Rospotrebnadzor a sistat importul vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă "până când partea moldovenească va prezenta un complex de măsuri care vor asigura calitatea şi inofensivitatea producţiei livrate".

Rospotrebnadzor şi-a motivat pretenţiile prin faptul că, în ultima perioadă, în opt loturi de vin livrate din Moldova au fost depistate substanţe nocive. În opinia şefului Serviciului federal sanitar rus, "acest lucru se întâmplă pe fundalul clemenţei din partea organelor competente ale Moldovei, care se fac responsabile de calitatea şi inofensivitatea producţiei alcoolice livrate în Federaţia Rusă".

"În pofida avertismentelor repetate, partea moldovenească nu a întreprins măsurile necesare prin organizarea controalelor elementare de laborator", se menţionează în comunicatul Rospotrebnadzor.

Ca dovadă, sursa prezintă exemplul, că din 25 136 847 de litri de băuturi alcoolice, livrate în Federaţia Rusă, conform protocolului Întreprinderii de Stat "Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice RM" a fost permis spre livrare doar 0,9% din totalul ofertei. Însă, din 3901 de loturi importate - doar 0,4%, "au fost testate 100% de către laboratorul "Rospotrebnadzor".

Pretenţiile Serviciului sanitar federal al Rusiei la calitatea băuturilor moldoveneşti şi la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare RM, au apărut după ce partea moldovenească nu a găsit motive, de rând cu "Rospotrebnadzor", să recunoască că dulciurile ucrainene "Roshen" sunt periculoase pentru sănătate.

De asemenea, şi după ameninţările vicepremierului, Dmitri Rogozin, cu privire la problemele care le poate avea, în viitor, Republica Moldova în comerţul cu Federaţia Rusă, în cazul în care Moldova va continua procesul de integrare cu UE. Din cele 42 de companii producătoare de băuturi alcoolice din Moldova, care au permisiunea de a-şi exporta marfa în Federaţia Rusă, în 2013, au făcut exporturi doar 21 de companii. Furnizorii îşi explică decizia prin faptul că că produsele sunt testate la Centrul National, apoi verificate în Rusia, astfel ei plătesc dublu pentru acest serviciu.

Moldova livrează vinuri în zeci de ţări, dar niciuna nu a înaintat pretenţii asupra conţinutului de substanţe nocive. Învinuirile Serviciului sanitar federal al Rusiei, de altfel, sunt, deocamdată, declarative, deoarece până în prezent, nici autorităţilor moldoveneşti, nici vinificatorilor nu au fost prezentate rezultate testelor la vinuri şi coniacuri.

Până în 2006, vinurile moldoveneşti deţineau 60% din piaţa rusă. După introducerea embargoului de către "Rospotrebnadzor", asupra importurilor în perioada 2006-2007, sub pretextul de sunt de o calitate proastă, Republica Moldova a reuşit să recapete, până la momentul actual, doar aproximativ 5% din cota de piaţă a Federaţiei Ruse. Mulţi vinificatorii de la noi, din cauza impedimentelor create de "Rospotrebnadzor", au refuzat să exporte în Federaţia Rusă, redirecţionându-şi activitatea spre alte ţări.

În pofida acestui fapt, Rusia rămâne cel mai mare consumator de vinuri moldoveneşti. Acesteia îi revin aproape o treime din exporturile moldoveneşti. În primul trimestru Republica Moldova a exportat băuturi alcoolice în valoare de $56.99 mln, dintre care $17,04 mln. în Rusia.