Rusia flexează muşchii - vinurile Moldovei ameninţate cu embargo

Miercuri, "ar putea fi luată decizia cu privire la suspendarea totală a livrărilor de produse alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă. Despre aceasta se spune într-un comunicat al "Rospotrebnadzor", citat de "Infotag". În comunicat se spune, că motivul ar fi rezultatele investigaţiilor de laborator a autorităţilor sanitare ruse, care denotă că "în ultimul timp au fost depistate 8 loturi de băuturi alcoolice (2 de vin şi 4 de coniac) care nu corespundeau cerinţelor de inofensivitate.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
10.09.2013

Miercuri, "ar putea fi luată decizia cu privire la suspendarea totală a livrărilor de produse alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă".

Comunicatul aparţine firmei "Rospotrebnadzor", citat de "Infotag". În comunicat se spune că motivul ar fi rezultatele investigaţiilor de laborator făcute de autorităţile sanitare ruse, care denotă că "în ultimul timp au fost depistate 8 loturi de băuturi alcoolice (2 de vin şi 4 de coniac) care nu corespundeau cerinţelor de inofensivitate.

"Producătorii sunt "Vinăria Purcari", Combinatul de vinului "Cricova", SA "Aroma". În unele loturi conţinutul de substanţe nocive depăşeşte de 80-90 ori norma admisibilă. Testele de laborator ale probelor la coniac, prezentate pentru înregistrarea de stat, în două cazuri, au fost depistate concentraţii maxime admise de substanţe chimice. Cercetările mostrelor de băuturi alcoolice continuă. Expertiza cu privire la aceste băuturi alcoolice este în curs de elaborare", se spune în declaraţie.

În ajun, şeful "Rospotrebnadzor"-ului, Ghenadii Onişcenko, a comunicat pentru Agenţia "Interfax" că "au apărut motive serioase pentru a ne face griji referitor la calitatea vinurile moldoveneşti".

"Marţi, va fi luată o decizia finală. Eu nu exclud faptul că, marţi, vom anunţa despre suspendarea livrărilor", a spus Onişcenko, menţionând că "embargoul va acţiona până când partea rusă se va convinge că Guvernul Republicii Moldova se ocupă de rezolvarea unei probleme, dar nu lăsa lucrurile în voia lor".

Potrivit Ministerului rus al Sănătăţii, de la începutul anului, din Republica Moldova în Rusia, au fost exportate 3901 de loturi de vinuri şi băuturi alcoolice în cantitate totală de 25.136.847 de litri.

Până în luna august, "Rospotrebnadzor" nu a avut pretenţii referitor la calitatea produselor vinicole moldoveneşti. Acestea au apărut după ce Republica Moldova nu a împărtăşit opinia Ministerului rus al Sănătăţii în ceea ce priveşte calitatea dulciurilor ucrainiene "Roshen".

În plus, viceprim-ministrul, Dmitri Rogozin a avertizat despre problemele care vor apare în comerţul cu Rusia, în cazul în care Republica Moldova va continua cursul de integrare europeană. Imediat după această declaraţie, la începutul lunii septembrie, "Rospotrebnadzor" a rebutat câteva loturi de băuturi alcoolice - aproximativ 28,4 mii litri sau 0,11% din volumul total de import.

Chiar şi unii experţi din Rusia sunt convinşi de faptul că asupra Moldovei se exercită presiune. Directorul Centrului de analize a pieţei federale şi regionale de alcool din Federaţia Rusă (CAPFRA), Vadim Drobiz a spus direct că acest procent de rebut este semnificativ, iar motivul embargoului planificat la vinurile moldoveneşti este unul politic.

"Acum, Moldova, precum şi Ucraina, vor semna un Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, şi Rusia doreşte să împiedice acest lucru. În acest context, există o presiune asupra acestor ţări. Una din formele de presiune este ameninţarea de a impune embargo comercial", a spus el.

Până în anul 2006, vinurile moldoveneşti deţineau 60% din piaţa rusă. După introducerea embargoului de către "Rospotrebnadzor", asupra importurilor în perioada 2006-2007, sub pretextul calităţii proaste a produselor, Republica Moldova a reuşit să ocupe doar aproximativ 5% din cota de piaţă a Federaţiei Ruse. Din cauză obstacolelor cinice ale "Rospotrebnadzor"-ului, mulţi au refuzat să mai exporte în Federaţia Rusă, redirecţionându-se spre alte ţări. În pofida acestui fapt, Rusia este cel mai mare consumator de vinuri moldoveneşti. Acesteia îi revine aproape o treime din exporturile moldoveneşti. În primul trimestru al anului, Moldova a exportat peste hotare produse alcoolice în valoare totală de $56,99 mln., dintre care în Rusia s-a importat un volum în valoare de $ 17,04 mln.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor