Ministrul Agriculturii: Rusia nu va impune embargo pentru importul produselor agricole din Moldova, iar vinurile moldoveneşti vor rămâne pa piaţa Rusiei

Rusia nu va impune embargo pentru importul produselor agricole din Moldova, iar vinurile moldoveneşti vor rămâne pe piaţa Rusiei - este convins ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Potrivit "Infotag", în ajun, ministrul a efectuat o vizită de scurtă durată la Moscova la finele căreia a comunicat că a discutat cu reprezentanţii Rospotrebnadzor-ului despre măsurile necesare pentru ca vinurile moldoveneşti să corespundă cerinţelor impuse de instituţia sanitară a Rusiei. Potrivit lui, s-a discutat şi despre cele câteva loturi de vin care, recent, nu au fost admise pe piaţa din Federaţia Rusă.
Vinuri de colecţie, degustător de vinuri , cramă de vinuri Dr.Puscă (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
06.09.2013

Rusia nu va impune embargo pentru importul produselor agricole din Moldova, iar vinurile moldoveneşti vor rămâne pa piaţa Rusiei - este convins ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Potrivit "Infotag", în ziua precedentă, ministrul a efectuat o vizită de scurtă durată la Moscova, la finele căreia a comunicat că a discutat cu reprezentanţii Rospotrebnadzor-ului despre măsurile necesare, pentru ca vinurile moldoveneşti să corespundă cerinţelor impuse de instituţia sanitară a Rusiei. Potrivit lui, s-a discutat şi despre cele câteva loturi de vin care, recent, nu au fost admise pe piaţa din Federaţia Rusă.

"Această producţie va fi verificată repetat şi, cel mai probabil, va fi returnată", consideră ministrul Vasile Bumacov. Acesta, a remarcat că, s-a discutat şi despre posibila înlesnire, în plin sezon, a procedurilor de export a fructelor, în Rusia.

"Am primit garanţii că odată ce vor fi respectate toate cerinţele, nu vom avea probleme. De asemenea, am solicitat susţinerea părţii ruse pentru a evita monopolul, aşa cum s-a încercat să se impună în Moldova", a comunicat Bumacov.

Ministrul a remarcat că negocierile cu partenerii ruşi continuă.

În ultima perioadă, Rospotrebnadzor a depistat patru loturi de produse alcoolice din Moldova, în volum de 28 432,5 litri, care nu a corespuns cerinţelor de securitate.

Potrivit şefului Serviciului federal sanitar rus, Ghedadie Onişcenko, acest lucru demonstrează faptul că avertizările făcute către organele competente ale Republicii Moldova nu au fost percepute, ceea ce face reală revenirea la situaţia din 2006 când Rusia a impus embargo la importul de vin moldovenesc - "I".

El a avertizat că, dacă în perioada următoare, autorităţile Republicii Moldova nu vor veni cu un set de măsuri concrete menite să asigure securitatea şi calitatea producţiei livrate, iar partea rusă îşi rezervă dreptul ca, "în mod unilateral să întreprindă măsurile de rigoare pentru a nu permite importul producţiei neconforme în Rusia".

De la începutul anului, Moldova a exportat în Rusia 3844 de loturi de produse alcoolice. Până în luna august, Serviciul Federal Sanitar rus nu a avut pretenţii faţă de calitatea acestor produse. Mai mulţi experţi au atras atenţia asupra faptului că, reacţia lui Onişcenko vine după ce Moldova nu a fost de acord cu concluzia Rospotrebnadzor-ului în ceea ce priveşte calitatea bomboanelor ucrainene Roshen.

Până în 2006, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă era de 60 %. După embargoul impus în perioada 2006-2007, Moldova a reuşit să recapete doar 10 % din cota avută anterior. Mulţi producători au renunţat să mai exporte vin în Rusia orientându-se spre alte pieţe de desfacere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor