În perioada iunie - august, Rosselhoznadzor a depistat 15 loturi de produse "nesigure" din Moldova

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

În perioada iunie - august, Serviciul Federal de Control Veterinar şi Fitosanitar al Federaţiei Ruse - Rosselhoznadzor a depistat 15 loturi de produse "nesigure" din Moldova în volum total de peste 250 de tone. Marfa a fost returnată exportatorilor. Într-un comunicat emis de Rosselhoznadzor, citat de"Infotag", se menţionează că pe parcursul celor trei luni de vară, în timpul verificărilor de carantină fitosanitară la punctele de control, au fost depistate 29 de cazuri de încălcare a legislaţiei Uniunii Vamale şi a Federaţiei Ruse în domeniul carantinei fitosanitare pentru importul de produse vegetale din Moldova.

În două cazuri s-a stabilit că lipsesc actele de însoţire a mărfii, în cazul altor şase loturi - certificatele fitosanitare nu erau valabile sau întocmite cu încălcări grave. În cazul a două loturi, lipsea marcajul de rigoare de pe ambalaj.

În rezultatul expertizei fitosanitare de carantină, în cinci loturi de fructe în volum total de 96 de tone, s-au depistat dăunători de carantină.

De la începutul lunii septembrie, nu a trecut aproape nicio zi fără ca Rosselhoznadzor să nu rebuteze un lot de marfă din Moldova. Rusia este cel mai mare consumator de produse vegetale din Moldova.

Circa 300 de agenţi economici din Moldova au dreptul de a exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă. De menţionat că, săptămâna trecută, Rospotrebnadzor a introdus embargo asupra produselor alcoolice din Moldova sub pretextul că acestea ar fi de proastă calitate.